Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En opsigtsvækkende stor del af vælgerne vil lige nu pege på et parti, som endnu ikke er opstillingsberettiget

Det viser den nyeste måling fra analyseinstituttet Voxmeter foretaget for Ritzau.

Det er særligt opsigtsvækkende, fordi interviewene er lavet i samme uge, som den tidligere udlændingeminister Inger Støjberg præsenterede sig nye parti, Danmarksdemokraterne.

3,6 procent af de adspurgte svarer, at de vil stemme på et parti, som ikke er opstillet til Folketinget, hvis der var valg i morgen. Ugen før svarede kun 0,4 procent det samme.

Tirsdag stod det klart, at Valgnævnet havde godkendt partinavnet 'Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg', og herefter har partiet kunnet indsamle vælgererklæringer.

Det var dog først torsdag, at Inger Støjberg bekræftede, at det var hende, som stod bag partiet.

Der er lige nu 174 partier, der er ved at indsamle vælgererklæringer. Af princip offentliggør Voxmeter ikke tilslutningen til enkelte partier, som ikke endnu er opstillingsberettiget.

Men Anna Midtgaard Christensen, som er analysedirektør ved Voxmeter, fremhæver, at der særligt efter torsdag er mange vælgere, som har peget på et parti, som falder ind under kategorien 'Øvrige'.

Hun kalder målingen 'måske årets mest iøjnefaldende'.

- Jeg kan godt sige, at stort set alle dem, der har peget på, at de vil stemme på et andet parti, end der er opstillingsberettiget lige nu, er indsamlet fra torsdag, siger Anna Midtgaard Christensen.

- Det er svært at se bort fra, at der er meget omtale af et nyt parti, og at andelen, der vil stemme på et parti, der ikke er opstillingsberettiget, stiger i sidste halvdel af ugen.

Analysen baserer sig på 1.002 telefoninterview og er lavet fra den 20. juni til den 26. juni.

Inger Støjberg og hendes nye parti skal indsamle 20.082 vælgererklæringer for at kunne komme på stemmesedlen ved næste valg.

Og det går stærkt for den rigsretsdømte tidligere minister.

Ifølge Jyllands-Posten er der mandag morgen allerede 66.195 personer, som har igangsat deres vælgererklæring til Danmarksdemokraterne. Det er altså sket på bare seks dage.

Alle, der har afgivet en vælgererklæring, skal genbekræfte den efter en uge, før den er gældende.

/ritzau/

Andre læser også