Anders Samuelsen
Anders Samuelsen Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der er garanti for dramatik, når den nye skattereform skal forhandles på plads her til foråret.

Partierne i blå blok er rygende uenige om skattepolitikken. Især Liberal Alliances formand Anders Samuelsen vil rasle med sablerne og måske endda kaste den ultimative trumf ind i det politiske pokerspil i løbet af forhandlingerne, hvis ikke regeringen går med til at sænke topskatten betragteligt: Truslen om at vælte regeringen.

Det forudser politisk kommentator Hans Engell i en analyse på tv2.dk.

»Og jeg må indrømme, at jeg hører til dem der tror på, at Anders Samuelsen vil være klar til at vælte regeringen, hvis ikke topskatten lempes betragteligt. For som han selv siger: Hvis LA alligevel intet får ud af at støtte Løkke, kan det sådan set være lige meget,« skriver Hans Engell.

Hans vurdering bunder i, at Liberal Alliance allerede forlangte indrømmelser på skatteområdet for at pege på Pia Kjærsgaard (DF) som formand for Folketinget, men ikke fik noget som helst og endte med at blive til grin.

»Den kan Anders Samuelsen ikke klare en gang til. Hvis LA kommer ud af skatteforhandlingerne uden en eneste indrømmelse på topskatten, vil partiet miste troværdighed i kassevis,« skriver Hans Engell på tv2.dk.

Men den analyse er politisk kommentator Jarl Cordua helt uenig i. Han mener simpelthen, at Anders Samuelsen og Liberal Alliance har alt for meget at tabe på at fremprovokere et valg i utide.

»Hvis Samuelsen vælter regeringen, vil han blive straffet af vælgerne. Derfor tror jeg aldrig, det vil ske. Han vil nok true med det, men den dag, han vælter regeringen vil han i mange vælgeres øjne blive set som utilregnelig,« siger Jarl Cordua til BT.

Han understreger, at Liberal Alliances vælgere nok går op i skattepolitikken, men at de altså ikke har sat deres kryds ud for liste I for efterfølgende at se partiet vælte en borgerlig regering og bane vejen for at Mette Frederiksen (S) bliver ny statsminister.

»Kan man forestille sig, at Liberal Alliance stemmer for et mistillidsvotum til regeringen? Nej. Kan man forestille sig, at regeringen fremlægger en skattepolitik, som de i forvejen ikke har sikkerhed for, om de kan få igennem? Heller ikke,« konstaterer Jarl Cordua.

Men han er enig med Hans Engell i, at Anders Samuelsen vil forsøge at lægge arm med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i bestræbelserne på at få lempelser af topskatten med i den nye skattereform.

»Anders Samuelsens opgave er at gøre sig synlig for vælgerne og hele tiden demonstrere, at Liberal Alliances stemmer er afgørende. Derfor rasler han med sablen. Samuelsen fører en Tarzan-retorik. Men jeg tror ikke på, at vælgerne køber de trusler,« siger Jarl Cordua.

Skulle regeringen komme i en situation, hvor de ikke kan få en skattereform igennem, fordi Liberal Alliance nægter at stemme for, vil regeringen blot fortsætte, vurderer han. Et andet sandsynligt scenario er, at Løkke laver en skatteaftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Konservative og De Radikale - men Anders Samuelsen vil uden tvivl bidrage til dramaet uanset hvad.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.