Københavns overborgmester vil give langtidsledige fortrinsret til kommunale vikariater og jobsamtaler. Men det holder ikke, lyder det fra Konservative og Venstre, der betegner foreslaget som »det rødeste vanvid«.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er kommet i modvind på Rådhuset, efter han har foreslået regeringen, at de langtidsledige der står til at ryge ud af dagpengesystemet, får fortrinsret til kommunale vikariater og jobsamtaler.

Men det forslag bliver mødt med korslagte arme og hovedrysten hos både Konservative og Venstre på Københavns Rådhus.

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) kalder det en hån mod de københavnske borgere. Hun mener, at Frank Jensen »gør sig til talsmand for en uhyrlig rød populisme og grotesk forskelsbehandling af de ledige.«

- Selvfølgelig skal vi i kommunerne også gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe disse mennesker. Men når Frank Jensen nu vil give dem fortrinsret til ledige job, så er vi jo ude i det rødeste vanvid. Det er jo i sig selv en voldsom forskelsbehandling af alle de ledige, der er på kontanthjælp allerede. Dem vil Frank Jensen altså gøre til andenrangs ledige, som ikke har krav på samme hjælp. Det kan vi da ikke tillade os som offentlig myndighed, forklarer Pia Allerslev i en skriftlig udtalelse.

- Jeg har svært ved at tro, at det kan være lovligt at ansætte folk i kommunen med den begrundelse, at de ellers vil miste dagpengene. Derfor synes jeg, at Frank Jensen skylder københavnerne et klart svar på, om han ligefrem vil bryde loven for at tækkes Enhedslisten, uddyber hun og slår fast, at sagen nu bliver rejst i Borgerrepræsentationen

Også hos Konservative langer man ud efter overborgmesterens forslag. Her ser man det som et udtryk for, at »Frank Jensen endnu en gang rykker til venstre fordi han er bange for Enhedslisten, som står til at få et stærkt valg i København.«

- Da Enhedslisten foreslog det her for en måned siden i kommunens budgetforhandlinger, var alle enige om, at det var både ulovligt og vanvittigt. Nu er det socialdemokraternes politik. Det er både en undergravning af regeringens reformer og spild af skattekroner på denne måde at ansætte folk, der ikke er kvalificeret - alene for at sikre deres dagpenge, udtaler Rasmus Jarlov, politisk leder for Konservative i København, i en pressemeddelelse.

- Det er et forsøg på at bestikke sig til stemmer hos dagpengemodtagerne, og det er dybt urimeligt overfor kontanthjælpsmodtagere og andre kvalificerede ansøgere, hvis man skal forrest i jobkøen alene, fordi man er ved at miste sine dagpenge, forklarer han.

Til Politiken fredag siger Frank Jensen, at han taler på vegne af flere kommuner, der lige nu overvejer alle muligheder for at give de truede ledige en ekstra akutpakke - ud over den, regeringen har vedtaget.

- Vi ved ikke, om det er lovligt at hjælpe på denne måde, men vi ved, at vi må gøre alt, hvad der står i vores magt, for hjælpe disse mennesker, og vi ved, at det haster, siger han.