De Radikale udfordrer nu både Socialdemokraterne og Venstre med hensyn til europapolitikken. Velfærdsturisme er ikke en trussel, og derfor er der ikke brug for nye regler, der forhindrer EU-borgeres adgang til dansk velfærd, lyder det fra partiets leder, Margrethe Vestager.

Midt under de strandede forhandlinger om en ny, stor europapolitisk aftale afviser den radikale leder, Margrethe Vestager (R), at Danmark er truet af velfærdsturisme, hvor EU-borgere kommer til Danmark for at nyde godt af de høje danske velfærdsydelser, skriver Berlingske.

Hun peger på nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at EU-borgere fra de øst- og centraleuropæiske lande modtager offentlige danske ydelser i nogenlunde samme omfang som borgere med dansk pas.

»Der er ikke et problem med trafik ind i landet for at få offentlig forsørgelse. Når vi ser på tallene, så kan vi se, at folk kommer hertil for at tage et arbejde, og når de gør det, så bidrager de til det danske samfund,« siger Margrethe Vestager.

Regeringens deadline for en stor EU-aftale mellem ja-partierne på tværs af Folketinget lød oprindeligt på sommerferien 2013. Men forhandlingerne ligger øde hen, fordi Venstre først ønsker en aftale om velfærdsturisme, hvor regeringen forpligtes til at granske området og finde løsningsmodeller, der kan begrænse adgangen til den danske statskasse. Først derefter vil venstretoppen gå videre med andre tunge EU-emner såsom det finansielle samarbejde og forbeholdene.

Men der er slet ikke brug for den granskning af velfærdsturismen, mener Vestager:

»Det er ikke en trussel mod velfærdssamfundet. Og jeg synes bare, at der skal være et problem, før man går ind og ser på det konkrete og siger, om noget skal fungere anderledes. Venstres position er, at de vil have et katalog over, hvilke problemer i verden de godt kunne tænke sig at løse på en eller anden måde. De antyder bare et eller andet abstrakt, vattet og forunderligt,« siger Margrethe Vestager.

Hun flankeres af Morten Helveg Petersen (R), der er radikal spidskandidat til forårets europaparlamentsvalg. Han mener, at blandt andre Socialdemokraterne og i særdeleshed Venstre er styret af »frygt«, når debatten falder på velfærdsturisme.

»Hele vejen rundt blandt de andre ja- partier ser vi en skepsis over for arbejdskraftens frie bevægelighed. Men det nytter ikke noget at trække følehornene til sig og blive bange for sin egen skygge. Derfor er det sindssygt vigtigt at sige til alle ja-partierne, at nu må de ind i kampen for den frie bevægelighed,« siger han.

Den radikale udmelding er en udfordring af den linje, som regeringspartneren Socialdemokraterne forsøger at tegne i EU-politikken.

Europaminister Nick Hækkerup (S) sidder for bordenden i forhandlingerne om den europapolitiske aftale og har tidligere rost den britiske premierminister, David Cameron, for at sætte velfærdsturismen på dagsordenen i EU-sammenhæng, hvor briterne er længst fremme med ønsker om at nægte udbetaling af eksempelvis børnetilskud til EU-indvandrere.

Nick Hækkerup medgiver, at den direkte økonomiske virkning af EU-indvandring ikke er et økonomisk problem for Danmark her og nu.

»Men det er jo ikke det samme som, at der ikke er et problem. Den grundlæggende udfordring er at sikre, at vi kan have en skattefinansieret velfærd samtidig med, at vi har de åbne grænser. Der er behov for at være opmærksom på dagpengeområdet og EU-borgernes brug af børnecheck, som vi vil følge helt tæt. Der er bare ikke nogen nemme løsninger i denne sag, og derfor arbejdes der i øjeblikket over i Skatteministeriet på at finde en måde, hvor vi kan opnå det, vi gerne vil,« forklarer Nick Hækkerup.

I Venstre afviser europaordfører Jakob Elleman-Jensen (V), at hans parti er præget af frygt i debatten om velfærdsturisme. Han mener heller ikke, at det er omfanget af velfærdsturismen, som på nuværende tidspunkt presser de danske velfærdskasser.

»Den trussel, som jeg ser, handler om, at mange menneskers sans for rimelighed bliver udfordret, når andre har mulighed for at nyde godt af ydelserne i det danske velfærdssamfund. Derfor har vi behov for en udredning for at se nærmere på problemet. Hvis man ønsker, at løfte denne diskussion, så gør man det bedst ved at have fakta,« siger han.