Ved kommunalvalget 21. november har Nye Borgerlige for første gang kandidater på en stemmeseddel.

København. Nye Borgerlige gør sig ingen forhåbninger om en kommunal jordskredssejr.

Men med fokus på at bruge markant færre kommunale skattekroner på integrationsprojekter håber partistifter og formand Pernille Vermund at få sine første folkevalgte partifæller.

Det to år gamle parti har i dag 11 byrådsmedlemmer og et enkelt regionsrådsmedlem - men de er alle partihoppere, der er kommet til efter kommunal- og regionsrådsvalget i 2013.

- Det bliver en lakmusprøve på, hvor meget vi kan løfte, når vi fører valgkamp. Men det bliver nok svært. Det ved vi fra andre nye partier. Så vi tager imod hvert et byrådsmedlem med kyshånd.

- Vi har en stor udfordring i, at der stadig er rigtig mange, der overhovedet ikke ved, at vi findes. Jeg håber, valgkampen vil betyde, at folk finder ud af, hvem vi er - og hvad vi står for, siger Vermund.

Hvad står partiet så for? I landspolitik har Vermund tre ultimative krav: Stop for asylbehandlingen i Danmark, krav om selvforsørgelse til udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge efter første dom.

På kommunalt plan har det indvandrerkritiske højrefløjsparti også tre mærkesager: Der skal bruges færre penge på integration, folkeskolerne skal have større selvbestemmelse, og så skal de ældre behandles bedre.

- Vi skal ikke bruge penge på integration, der ikke er lovpligtig. Vi vil stoppe alle de særprojekter med kønsopdelt svømmeundervisning, særlige indvandrerklubber og cykelundervisning.

Spørgsmål: Er det ikke i kommunens interesse, at udlændinge bliver godt integreret?

- Jo, men jeg synes ikke, det er en offentlig opgave at lære folk at cykle. Eller at opdrage børn eller strikke eller hvad ved jeg.

Med den anden mærkesag vil Nye Borgerlige give folkeskolerne mere frihed og ansvar. Politikerne skal ikke bestemme over temauger og morgenmadsordninger, betoner Vermund.

Partiets tredje mærkesag er et løft af ældreplejen. Mere specifikt skal de ældre ikke bydes vakuumpakket mad.

Utallige politikere er gennem årene gået til valg på samme mærkesag, uden det er lykkedes, erkender Vermund. Men det handler om at prioritere, siger hun:

- Kommunerne bruger penge på alt muligt vanvittigt: Offentligt anlagte jordbærbed, kage til byrådsmøder og dyre rejser. Det vil vi alt sammen skære væk, så vi får råd til kerneydelserne.

Pernille Vermund skyder kommunalvalgkampen i gang på Nye Borgerliges årsmøde, der bliver afholdt lørdag i Vejle.

/ritzau/