Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. (Arkivfoto)
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. (Arkivfoto) Foto: Jens Nørgaard Larsen

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen møder voldsom kritik efter sit udspil til en reform af sygedagpengene, hvor hun og regeringen planlægger at tage dagpengene fra tusindvis syge danskere.

Skam dig! En ommer! Du er pinlig! Blålys og skrigeballon!

Det er hårde ord, der møder beskæftigelsesminister Mette Frederiksen dagen efter fremlæggelsen af forlaget til en reform af sygedagpengene.

Beskæftigelsesministeren: Fingeren peger på mig

Med forslaget vil regeringen med ministeren i spidsen sikre, at patienter med livstruende sygdomme får ubegrænset adgang til sygedagpenge.

Samtidig betyder reformen - hvis den bliver vedtaget - dog også en forringelse for en række andre syge mennesker, som til gengæld kan se frem til at få halveret den periode, hvor de kan få sygedagpenge.

Som reglerne er nu, kan sygemeldte nemlig som udgangspunkt modtage sygedagpenge i et år inden for de seneste 18 måneder. I visse tilfælde kan perioden også forlænges. Men i regeringens nye model kan du som udgangspunkt kun modtage sygedagpenge i 26 uger (Et halvt år), inden kommunen skal revurdere din sag. (Se faktaboksen nederst) 

På sin profil på Facebook får beskæftigelsesministeren da også flere verbale tæsk efter gårsdagens udspil. Siden ministeren fremlagde forslaget torsdag, er hendes profil svømmet over med vrede, forargede og til tider også hadske indlæg.

Her bringer vi blot nogle stykker, som - trods de barske ord - ikke er blandt de groveste.

Maybritt Rørbæk Seerup O'Hare skriver:

- Jeg synes, at forslaget er både uanstændigt, skammeligt og ikke særlig godt gennemtænkt, Mette Frederiksen. Hvem har du som rådgivere? Lytter du kun til økonomiske incitamenter??? (...) Forslaget risikerer at munde ud i endnu flere hjemløse, posedamer, selvmord (men så er problemet jo løst, ikke sandt ??!!) og andre skævvridninger i samfundet ... PS. Jeg er sund og rask og i fuldtidsarbejde ... som læge!

Frank Grimstad er mere personlig i sit indlæg:

- Du siger så, at det ikke er en forringelse, men en reduktion ..Jeg vil så undlade at kalde dig for intelligent ...Og anbefale en tilbagebetaling for hele din skoleperiode (hvad kan 2 år koste ?)

Også Jan Thomsen går personligt efter ministeren:

'Du er da så fuld af løgn, når du siger, at det er for borgernes bedste, hvad skal fx en sclerosepatient gøre? En sclerosepatient skal have fred og ro til at komme oven på. Måske tager det 4-10 måneder, måske sker det aldrig. Du er LANGT under lavmål Mette. Meget, meget utroværdig er du blevet.

For Michael Larsen betyder sagen, at han har skifte politisk parti:

- Aldrig mere stemmer jeg på en rød regering. trode i ville ændre kurs i det danske samfund, det eneste i har opnået er at lave løftebrud, og tage fra de svage! fattige! Syge! boligejere! ja i har taget fra alle undtaget de rige! I er en flok hyklere der nærmer sig til svin!... DF for min stemme næste gang! aldrig i mit liv har jeg fortrudt mit valg så meget! Aldrig! FØJ!

Mia Højlund Iversen

- Det må være en ommer! Enig i, at der ikke skal være varighedsbegrænsning på livstruende forløb. Arbejder som psykoterapeut og møder mange mennesker, der er gået helt ned med stress. For mange er det i forvejen en økonomisk stressfaktor at komme på dagpenge. Frygter for manges prognose for bedring af deres tilstand, hvis man efter 26-uger sættes yderligere ned i sats. Tror modellen I her har fået skabt, skaber flere og mere alvorligt syge end i skaber raske!!! Og det er da vel ikke intentionen??? Det er og bliver en ommer, Mette og co.!

Der er dog også enkelte, der støtter ministeren og forlaget:

Roar Christoffersen

- Rart at se politikere, der har mod! Denne Facebook tilsvining er uanstændig. Det er vigtigt, vi har modige politikere, der tør ta ansvar, når over halvdelen af befolkningen bliver betalt af staten. Thumbs up Mette Frederiksen!

Mette Frederiksen selv kommenterer også de mange indlæg:

- Forstår godt, at der er meget debat. Det der har drevet os er, at vi sikrer, at ingen sygemeldte skal miste deres forsørgelse. Det her er ikke en spareøvelse. Det koster penge! 130 mio. kr. i de første år. Dem investerer vi i mennesker, så de kan bruge deres kræfter på at blive raske og komme tilbage til et liv med arbejde. Bh M

Fakta om regeringens sygedagpengemodel

  • Alle sygemeldte, der opfylder betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge efter de nuværende syv forlængelsesregler, bliver ikke påvirket, og de vil fortsat modtage sygedagpenge med uændret sats.
  • Alle sygemeldte skal frem over have revurderet deres sag efter seks måneder.
  • Sygemeldte, der i dag ikke opfylder betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge, starter på det tidspunkt i et ressourceforløb, hvor de er sikret forsørgelse.
  • Indsatsen i ressourceforløbet bliver tilrettelagt individuelt og indeholder en helhedsorienteret indsats med beskæftigelsesrettede, uddannelsesrettede, sociale og sundhedsmæssige tilbud til at få afklaret sygdomsforløbet og vejen tilbage til arbejde.
  • Under hele forløbet modtager man som sygemeldt en ydelse, der i niveau svarer til kontanthjælpen. Ydelsen er ikke afhængig af formue eller ægtefællens indkomst.
  • Regeringen foreslår en ny, særlig forlængelsesregel for alvorligt syge borgere med livstruende sygdomme, hvor de bliver sikret sygedagpenge under hele sygdomsforløbet.
  • Derudover ønsker regeringen, at sygemeldte i en forsøgsperiode får mulighed for at afvise behandling – for eksempel med antidepressiv medicin – uden at de mister deres forsørgelsesgrundlag.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.