Venstres ledelse har kendt Rohdes EU-plan i over en måned. Alligevel kan han være færdig som spidskandidat.

Europaparlamentariker Jens Rohdes (V) politiske fremtid er truet, selv om V-toppen i over en måned har kendt til hans ønsker til en ny EU-traktat, skriver Berlingske.

Venstres ledelse forklarer aflysningen af Rohdes kåring som EU-spidskandidat med timingen og indholdet i hans kronik i Berlingske søndag.

Men Berlingske er i besiddelse af et 21 siders oplæg til traktatændringer, som Rohde den 15. oktober sendte til Venstres interne europaudvalg, og som siden har været et tema i partitoppen. Oplægget flugter med Rohdes kronik. Alligevel fastholdt V-ledelsen Rohde som spidskandidat og valgte først i ellevte time at pille ham ud af landsmødeprogrammet med henvisning til kronikken.

EU-ordfører Lykke Friis (V) erkender, at Rohdes oplæg var kendt længe inden kronikken.

- Der var et stort overlap mellem oplægget og kronikken, siger hun.

Selv om formand Lars Løkke Rasmussen (V) fastholder, at han støtter Rohde, vurderer centrale V-kilder, at Rohde »er en færdig mand«.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, afviser, at Rohde er blevet ofret.

- Jeg har vidst, at Jens har bakset med nogle tanker om, hvad vi gør, hvis der kommer en debat om en kommende EU-traktat. Men vi har været enige om, at vi ikke skulle starte den debat selv.

Rohde mener ikke, at V-toppen kan være overrasket over hans holdninger.

- At jeg har de synspunkter, er beskrevet meget nøje.

Sagen udstiller Venstres interne EU-opgør. Løkke fastslår, at Rohdes kronik ikke afspejler partiets EU-politik, men tidligere V-formand Uffe Ellemann-Jensen er i vid udstrækning enig med Rohde.

- Meget af det, der står deri, det er jeg da fuldstændig enig i.

De seneste år har Venstres Ungdom og store dele af V-baglandet støttet en mere EU-skeptisk linje, og det undrer tidligere V-formand og EU-kommissær Henning Christophersen.

- Der er nogle VUere, der ikke kender deres danmarkshistorie. Nogle af dem forstår øjensynligt ikke, hvorfor EU blev oprettet.

VU-formand Morten Dahlin afviser kritikken.

- For min generation, som er vokset op uden Sovjetunionen, har EU ikke været det sikre tilflugtssted for frihed og de vesteuropæiske værdier, som det var for Uffe Ellemann-Jensen og Henning Christophersen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.