Venstres forretningsudvalg orienteres nu om Lars Løkkes seneste bilagssag efter pres fra bl.a. den tidligere topfigur i Landbrugsraadet, Peter Gæmelke.

Utilfredsheden med, at Lars Løkke Rasmussen har indkøbt tøj på partiets regning for 152.000 kr., breder sig som ringe i vandet og nåede i går Venstres øverste ledelse.

Peter Gæmelke, som er medlem af Venstres forretningsudvalg og tidligere præsident for Landbrugsraadet igennem 14 år, kræver en redegørelse. Han bakkes op af flere medlemmer af hovedbestyrelsen.

Dermed er Løkke sat under et voldsomt pres for at komme med en noget bedre forklaring, end den han onsdag spiste sin folketingsgruppe af med.

- Tøj, der bruges privat, skal betales af formanden selv. Jeg afventer, at jeg på næste forretningsudvalgsmøde får en redegørelse fra ledelsen, siger Peter Gæmelke.

Over hele landet er medlemmer af Venstre rystede over, at der er brugt så mange penge på tøj. De er ikke tilfredse med forklaringen om, at det drejer sig om tøj til foto-sessions til valgkampen.

Samtidig er Lars Løkke selv og folkene omkring ham dybt bekymrede over, om det er lykkedes en centralt placeret medarbejder eller politiker at stjæle de to-tre år gamle fortrolige bilag på habitter, sokker, sko og boksershorts og udlevere dem til Ekstra Bladet.

De er ’hamrende bange for’ at det er en person, der har ét formål: At få væltet Lars Løkke som formand for Venstre, oplyser topkilder i Venstre.

Venstres partisekretær Claus Søgaard-Richter er parat til at give partiets forretningsudvalg en orientering.

- Vi har fået mange henvendelser fra vores medlemmer og tillidsfolk, som gerne vil vide, hvad der er op og ned i sagen, så det er helt naturligt, at jeg orienterer dem om den her sag på førstkommende møde i Venstres forretningsudvalg, siger han til BNB.

Han ønsker ikke at komme nærmere ind på, præcis hvilke informationer partimedlemmerne har efterspurgt.

- De har ikke bedt om noget konkret, de har bare bedt om at få en orientering om den her sag, og det - tror jeg - de havde fået uanset hvad, siger Claus Søgaard-Richter.

Rasende venstrefolk

Peter Gæmelke siger til BT, at han er tilfreds med, at redegørelsen er på vej.

- Jeg vil ikke udtale mig mere om sagen, før jeg har set redegørelsen, siger Peter Gæmelke, der i 14 år var dansk landbrugs førstemand, og som har været nævnt som en mulig minister i en kommende V-regering.

Kilder i folketingsgruppen fortæller, at de bliver bestormet med vrede mail, sms’er og telefonopringninger fra venstrefolk i deres kredse, der er rasende over Lars Løkkes frås, og som er begyndt at bekymre sig for, ’hvor længe man kan have ham som formand’.

På gruppemødet tirsdag svingede Birthe Rønn Hornbech pisken over Lars Løkke.

- Du kan ikke styre din økonomi. Du er problemet, sagde hun ifølge BTs kilder til Lars Løkke Rasmussen.

Enige med Rønn Hornbech

Hun blev også stiktosset over, at Claus Søgaard-Richter på et tidspunkt hævdede at tidligere Venstre-formænd som Anders Fogh Rasmussen også havde fået betalt tøj.

- Du skal overhovedet ikke blande Natos formand ind i denne sag, lød det iltert fra Birthe Rønn Hornbech.

Mange i gruppen er enige med Birthe Rønn, men tør ikke tage ordet på samme måde.

På gruppemødet tirsdag var det ifølge BTs kilder kun Søren Pind, Karen Ellemann, Jacob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg, der tog Løkke i forsvar.

I går meldte den tidligere Venstre-borgmester i Pandrup Kommune, Flemming Jansen, sig ud af partiet i protest mod Løkkes tøjindkøb. Flemming Jansen var borgmester i ni år.

- Det har ikke været nogen nem beslutning efter 32 år i partiet. Men det her var dråben. Det er ikke så meget Lars Løkkes habitter og underbukser, betalt af partiet og dermed også skatteyderne og Venstres medlemmer. Det er mere den udtalelse, der faldt om, at vi gør det, ’fordi vi er professionelle’, siger Flemming Jansen til BNB.

Desuden ønsker hovedbestyrelsesmedlem Benny Damgaard svar på, hvor meget Løkke selv har betalt af tøjregningen, hvad man gør i andre partier, og hvad praksis var under Anders Fogh Rasmussen.