ARKIVFOTO. Kulturminister Uffe Elbæk (R) beskyldes af oppositionen for at give vennetjenester til Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor ministeren tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand har været ansat siden maj. (se Ritzau historie 011603) Kulturminister Uffe Elbæk.
ARKIVFOTO. Kulturminister Uffe Elbæk (R) beskyldes af oppositionen for at give vennetjenester til Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor ministeren tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans mand har været ansat siden maj. (se Ritzau historie 011603) Kulturminister Uffe Elbæk. Foto: Liselotte Sabroe
Hvis Uffe Elbæk ikke forklarer sig tilstrækkeligt på tirsdagens samråd, vil Enhedslisten bakke om om uvildig undersøgelse af kulturministerens engagement i AFUK, forklarer Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr.

Kulturminister Uffe Elbæk har afvist at imødekomme Venstres krav om en uvildig undersøgelse, efter det kom frem, at han har brugt 180.000 kroner på fem officielle middage og debatmøder på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), som ministeren tidligere har siddet i bestyrelsen for, og hvor hans mand er ansat.

Det skuffer Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen, der derfor håber på, at Enhedslisten vil være med til at presse ministeren. Det er nemlig partiets kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr, der er nøglen til, om et politisk flertal skal tvinge Uffe Elbæk til at gennemføre en uvildig undersøgelse.

Rigsrevisionen er en mulighed

Han vil dog først tage endelig stilling på tirsdag efter det samråd, han har indkaldt Uffe Elbæk til. Selv foreslår Jørgen Arbo-Bæhr Rigsrevisionen som en mulighed.

- Jeg tror, vi skal bore meget for at få alle svarene ud af ham. Og hvis vi mangler at få svar efter samrådet, er det godt, hvis vi får en uvildig undersøgelse, for eksempel gennem Rigsrevisionen. Som udgangspunkt skal han svare på, hvorfor han har holdt de fem arrangementer, og hvorfor de blev afholdt på AFUK. Hvis han ikke kan svare på det, skal det undersøges helt til bunds. Rigsrevisionen kan klarlægge, om han har overtrådt nogle spilleregler eller ej, siger han til bt.dk.

Mangler stadig svar

Jørgen Arbo-Bæhr blev nemlig ikke meget klogere af det møde, han selv havde med kulturministeren lørdag og den redegørelse for møderne, Uffe Elbæk søndag har sendt ud om arrangementerne på AFUK.

- Jeg mangler stadig svar på, hvorfor han har lagt fem arrangementer ud af 19 i alt det sted.

Ifølge Michael Aastrup Jensen (V) har sagerne hobet sig op i en sådan grad, at han mener, en uvildig undersøgelse er nødvendig.

- Det er ikke nok, at det kun er ministeren, der undersøger sig selv. Så jeg er meget skuffet over, at ministeren ikke selv kan se, at det er nødvendigt, siger han til bt.dk.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.