De offentlige jobcentre skal have konkurrence af private aktører, lyder det fra Venstre, som er klar til at spare fire milliarder kroner på beskæftigelsesområdet.

De kommunale jobcentre skal have konkurrence fra private aktører, der er både billigere og mere effektive til at finde job til de ledige.

Sådan lød budskabet fra Venstre på partiets sommergruppemøde ved Nørre Vosborg i Vestjylland.

»Ifølge OECD er den danske beskæftigelsesindsats over dobbelt så dyr som gennemsnittet i OECD-landene og en tredjedel dyrere end beskæftigelsesindsatsen i Sverige,« siger Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V).

Venstre lancerer derfor en reform af beskæftigelsesområdet, der vil betyde en årlig besparelse på området på fire milliarder kroner.

Reformen betyder, at ledige danskere selv skal kunne vælge, om de vil søge arbejde via et jobcenter eller private aktører.

»Vi har øje for, at andre end jobcentrene kan formidle job. Dansk Metal er et godt eksempel og har halveret arbejdsløsheden inden for smede over en årrække. ISS er et andet godt eksempel, der har engageret sig i det her, og der findes også en række en stribe vikarbureauer, der har gjort det rigtig godt,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge Venstre skal der fastsættes en takst, der udløses, hvis det lykkes at skaffe job til de ledige. Det bliver efter devisen »No cure, no pay.« Venstre vil også afskaffe de lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse.

»Der er for megen uddannelse, der ikke fører til job, og derfor ønsker vi at målrette uddannelsen, så det fører til arbejde i stedet for et blindt spor. Tag for eksempel en virksomhed som Semco Maritime i Esbjerg. De mangler smede, og det skal man ude på jobcentret tage bestik af og finde noget uddannelse, der giver mening for de ledige,« siger Venstres gruppeformand Kristian Jensen (V).

Venstre vil også have langt flere ledige i job med løntilskud i det private i stedet for det offentlige. Derudover vil Venstre have gennemført et »udgiftsstop« i det offentlige - det der før hed »nulvækst« i Venstres terminologi.

»Vi har verdens største offentlige sektor, og den må have den størrelse den har. Der skal være plads til at korrigere for inflation og lønudvikling, men der skal ikke være offentlig vækst udover det. Den vækst, der er i økonomien, skal bruges til at sænke skatte og afgifter,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Sommergruppemødet blev også brugt til at præsentere partiets spidskandidat til Europaparlamentsvalget i maj 2014 - den hidtidige politiske ordfører Ellen Trane Nørby (V). Jens Rohde (V) blev vraget som spidskandidat sidste år efter en kontroversiel kronik i Berlingske, hvor han var lidt for EU-venlig med sine tanker om traktatændringer og en fælles EU-hær, og den anden oplagte kandidat, Morten Løkkegaard (V), er opstillet som kandidat af Venstre i Aarhus. Partiets regler siger, at man ikke både kan være kandidat i en lokal kreds og spidskandidat.

»Jeg bor i Sønderborg, og jeg er glad for at repræsentere Syd- og Sønderjylland. Det har da ikke været en let beslutning. Men jeg stiller mig gerne til rådighed, for jeg kan ikke se, at vi kan finde rene danske løsninger på eksempelvis den stigende ungdomsarbejdsløshed og den velfærdsturisme, der presser det danske velfærdssystem,« siger Ellen Trane Nørby med henvisning til en række EU-domme, der har understreget, at EU-borgere har ret til at modtage eksempelvis børnepenge og SU fra Danmark.