Det skal ikke lykkes kulturminister Uffe Elbæk at slippe for en uvildig undersøgelse i sagen om, at han har afholdt flere arrangementer på et sted, hvor hans mand arbejder, påpeger Venstre.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) afviser en uvildig undersøgelse af, hvorfor han som minister har afholdt fem arrangementer på uddannelsesstedet Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor hans mand er ansat, og hvor han selv tidligere har siddet i bestyrelsen.

Det meddeler Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, efter sit møde med kulturministeren søndag eftermiddag, hvor Dansk Folkepartis værdiordfører og medlem af kulturudvalget, Pia Kjærsgaard, også var til stede.

- Jeg sagde til Uffe Elbæk, at der bør være en uvildig undersøgelse, men det var han desværre ikke enig i, så nu vil Venstre prøve på tirsdagens samråd at samle et flertal med Enhedslisten, som kan presse ministeren til at få en uvildig undersøgelse, siger Michael Aastrup Jensen til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

- Han sagde på mødet, at der var tænkt nøje om en uvildig undersøgelse, men at konklusionen var, at det blandt andet ville danne præcedens for fremtiden. Han vil i stedet lave en skriftlig redegørelse til os, og så vil han lade det være op til samrådet på tirsdag, der begynder klokken 14, tilføjer Venstre-politikeren.

Søndag kom det frem, at Elbæks mand, Jens Pedersen, blev ansat som sekretær på artist- og produktionsskolen på AFUK, uden at stillingen var blevet slået offentligt op. Ministerens mand var den bedst kvalificerede, forklarer forstanderen på skolen, Annesophie Bergmann Steen, over for BT.

Dagen efter ansættelsen af Jens Pedersen anmodede AFUK om et møde med Uffe Elbæk om millionstøtte til en ny uddannelse, skriver avisen.

Ifølge Michael Aastrup Jensen gør det sagen ekstra alvorlig for Uffe Elbæk:

- Der er en grim mistanke om enten nepotisme, vennetjenester eller kammerateri, og det betyder, at vi bliver nødt til at undersøge sagen - ikke mindst i lyset af søndagens afsløring. Det er blot det seneste lag i en sag, hvor der er alt for mange lag til, at vi kan sidde det overhørigt, siger Michael Aastrup Jensen.

På tirsdagens samråd kommer Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, til at afgøre, om et politisk flertal vil tvinge Uffe Elbæk til en uvildig undersøgelse, hvilket Jørgen Arbo-Bæhr ikke vil udelukke, siger han søndag aften til TV 2.

- Hvis han ikke forklarer sig helt i bund, så synes jeg, at Rigsrevisionen måske skal ind over. Om det er rigtigt, det han har gjort, hans forbrug af penge, eller om det er forkert. Vi skal i hvert fald have det belyst helt til bunds, siger Jørgen Arbo-Bæhr til TV 2.

Efter mødet med Uffe Elbæk understregede Pia Kjærsgaard over for Berlingske Nyhedsbureau, at hun ikke har tilsluttet sig en uvildig undersøgelse, da hun i første omgang vil se Uffe Elbæks skriftlige redegørelse. Om ministerens fremtid siger hun:

- Det er Enhedslisten, som er regeringens støtteparti, der skal beslutte, om de vil beholde ministeren, og jeg synes, de træder i vande i sagen. Der kan også ske det, at hans partiformand, Margrethe Vestager, tager en beslutning - eller at han selv gør det. Der er mange udveje.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.