Et citat i et interview får nu Venstre til at beskylde Socialdemokratiet for at binde vælgerne en 'løgnehistorie' på ærmet. Tag jer en tudekiks, svarer Socialdemokratiet.

»Vi har en uløst opgave på pensionsområdet. Desværre var der et borgerligt flertal, som afskaffede efterlønnen. Det har bragt mange mennesker i en alvorlig klemme, fordi de ikke kan arbejde så længe, som man beder dem om.«

Sådan siger Socialdemokratiets formand og statsministerkanidat Mette Frederiksen i et interview med Avisen.dk.

Efterlønnen var en del af den daværende VK-regerings program, men da magten tippede i 2011 blev Mette Frederiksen beskæftigelsesminister. Det var efter et krav fra Radikale Venstre, at S og SF tilsluttede sig for reformen, der endte med at skære efterlønsperioden ned fra fem til tre år.

Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Vis mere

Udtalelsen fra Mette Frederiksen får nu Venstre til at lange ud efter hende.

»Det er hyklerisk, fordi hun selv har fremsat lovforslaget som minister. Hun burde vide, at efterlønnen ikke er afskaffet, så hvem er det, hun prøver at bilde en løgnehistorie på ærmet? Vælgerne kan sikkert godt gennemskue, at vi her hører en statsministerkandidat, der taler mod bedre vidende,« siger partiets beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Han går ud fra, at Socialdemokratiet stadig bakker op om den såkalde velfærdsaftale, som forringelsen af efterlønnen er en del af. Det gør Venstre i hvert fald.

»Vi har ikke en politik, når vi er i opposition, og en anden, når man er i regering. Det må man konstatere, at Socialdemokratiet har.«

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Vis mere

Det er Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, ikke enig i.

»Nu skal Hans Andersen og Venstre simpelthen tage sig en tudekiks og tage ansvaret på sig. Venstre vil helt af med efterlømnen, og det er desværre lykkedes ret godt,« siger han.

Men det var jo ikke Venstre, der havde regeringsmagten i 2011?

»Det er velkendt, hvad der skete dengang. Vi var bundet på hænder og fødder af den aftale, der var indgået før vi dannede regering. Derfor er der ingen grund til at give os skylden.«