Regeringsseminar på Hotel Hesselet i Nyborg. Pressemøde i anledning af Regerings-seminar tirsdag d.27.november 2012, fra venstre ses socialminister Karen Hækkerup, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, statsminister Helle Thorning-Schmidt og erhvervsminister Annette Wilhelmsen. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2012).
Regeringsseminar på Hotel Hesselet i Nyborg. Pressemøde i anledning af Regerings-seminar tirsdag d.27.november 2012, fra venstre ses socialminister Karen Hækkerup, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, statsminister Helle Thorning-Schmidt og erhvervsminister Annette Wilhelmsen. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2012). Foto: CLAUS FISKER
Helle Thorning-Schmidt og regeringen risikerer at sætte dansk økonomi over styr.

Sådan lyder advarslen fra Venstre efter at det er kommet frem, at der er et hul på ca. 4 mia. kr. i regeringens 2020-plan.

- Der er efterhånden så mange og store huller i regeringens økonomiske 2020 plan, at selv Socialdemokraterne erkender behovet for en ny plan. Spørgsmålet er så, hvordan de vil finde de milliarder, de mangler, siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

- Har regeringen ikke modet til de planlagte reformer, så risikerer de at sætte stabiliteten og tilliden til dansk økonomi over styr, siger hun til bt.dk.

Åbningsdebat 2011


Hullet handler om besparelser på sygefravær. I 2020 planen regner regeringen med at spare omkring 4 mia. kr. på lavere sygefravær - penge, der skal bruges på velfærd. Men notatet, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, viser, at det er højst usandsynligt, at der kan spares så meget.

Ca. 5 pct. af den danske arbejdsstyrke er sygemeldt hver dag, og sygefraværet koster samfundet mere end 32 mia. kr. om året.

Men embedsmænd skriver i notatet:

'Det er vanskeligt at pege på virksomme instrumenter til at nedbringe sygefraværet, ligesom den faktiske adfærdsændring af konkrete initiativer ikke kan forudsiges. Virkningen af tidligere tiltag for at nedbringe sygefraværet er behæftet med betydelig usikkerhed.'

Notatet, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, blev udarbejdet under forårets trepartsforhandlinger, som kollapsede uden aftale. Det efterlod et stort hul på 4 mia. kr. ud af 2020-planens samlede reformliste på 22 mia. kr.

Notatet blev lavet under trepartsforhandlingerne i foråret. Så regeringstoppen har altså i et halvt års tid kendt til problemet uden at sige noget om det.

- De har vidst det længe. Og økonomer såvel som vi har sagt det længe, men regeringen har ikke villet lytte. Det understreger den manglende ærlighed og realisme hos regeringen, siger Ellen trane Nørby

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.