Lyt til artiklen

Venstre kan få det værste resultat siden folketingsvalget i 1990, viser ny meningsmåling. Rød blok er foran.

De smertefulde dage med dårlige meningsmålinger for partiet Venstre når et nyt lavpunkt. Det viser en ny meningsmåling, YouGov har foretaget for B.T.

Partiet står til 16,5 procent af stemmerne, svarende til 29 mandater. Vi skal helt tilbage til folketingsvalget i december 1990 for at finde det samme lave resultat.

»Det niveau er smertefuldt. Det har set ufatteligt svært ud for de liberale partier i blå blok, og hvis de lander i nærheden af det, som målingen viser, så vil det blive betegnet som et katastrofevalg,« siger politisk kommentator Søs Marie Serup.

De liberale partier på højrefløjen har ifølge B.T.s kommentator fået en forfærdelig start på valgkampen.

»Udgangspunktet er så lavt, så det er ved at være tid til at gå en lille smule i panik,« siger Søs Marie Serup.

For Venstre handler det om at overvinde de danskere, der i stemmeurnerne ved folketingsvalget den 5. juni står med en tvivlende pen. De er nemlig nemmere at overbevise end de faste kernevælgere.

Og årsagen til Venstres dårlige udgangspunkt kan vi sådan set ikke finde i manglende politisk aktivitet fra partiet.

Tværtimod har vi set partiet markere sig, forklarer den politiske kommentator.

Det har vælgerne eksempelvis kunnet se i udmeldingen om skattestop og 'velfærdsløftet', hvor partiet lover 69 milliarder kroner afsat til det danske velfærdssystem frem mod 2025.

Valg-tricks, der er helt efter den tidligere Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussens drejebog.

»Venstre har fat i de gamle 'golden oldies', med politiske udspil, der er tæt op ad linjen, som Fogh vandt mange tvivlere med i valget i 2001. Men det tyder på, at de ting, der plejer at virke, ikke virker lige nu,« siger hun.

Det er dog alt for tidligt at have de konkluderende briller på, mener Søs Marie Serup.

»Vi skal huske, at vi har en meget lang valgkamp foran os. Vi har også et europaparlamentsvalg, hvor det ser ud til, at Venstre får et godt valg, og vi ved, at de tynge skyts fra Venstre kommer i slutningen af valgkampen,« siger Søs Marie Serup.

Målingen viser, at Venstre ikke er alene om en nedgang i antallet af mandater i målingen. Kigger man på partifællerne hos Liberal Alliance, står det liberale parti på højrefløjen til 2,6 procent af stemmerne, hvilket er fem mandater.

Det er otte færre mandater siden sidste valg i 2015. 2,0 procent er spærregrænsen, for at et parti kan komme i Folketinget.

Søs Marie Serup lægger også mærke til nedgangen hos Dansk Folkeparti, der ved valget i 2015 skaffede sig 37 mandater. Nu ser partiet ud til at miste 13 mandater, hvis man skal tro den nyeste måling.

Omvendt ser vi nemlig hos de nyopstillede partier Stram Kurs og Nye Borgerlige, at der er kommet vind i sejlene.

Hvert parti står til at få seks mandater i målingen. Ifølge Søs Marie Serup er det et udtryk for, at den yderste højefløj er vokset, og at stemmerne fra Dansk Folkeparti er på vej yderligere til højre.

»Sager som omfartsvejen i Mariager kan have givet Dansk Folkepartis vælgere anledning til at vurdere, om de nu har været tilfredse med de resultater, de har fået fra DF. Nu er der andre steder at gå hen, så folk kan stille sig spørgsmålet, om DF leverer varen.«