Venstre skyder nu igen, efter at flere borgerlige partier fredag angreb partiet for at lempe udlændingepolitikken sammen med regeringen og Radikale Venstre.

»Jeg synes, at vi har repræsenteret den politik, som blå blok står for ganske fint. Jeg synes partierne skal stoppe op, trække vejret og læse aftalen,« siger Venstres integrationsordfører, Mads Fuglede.

I sidste uge sendte regeringen et nyt lovforslag om den såkaldte hjemrejsestøtte i høring. Regeringen har udarbejdet lovforslaget blandt andet efter, at B.T skrev adskillige artikler om den nuværende lovgivnings fejl og mangler.

Der er nu flertal for loven, efter at regeringen alene inviterede Venstre til forhandlingerne, som udmøntede sig i en aftale, som også Radikale og Liberal Alliance har tilsluttet sig.

Venstres Mads Fuglede forsvarer den aftale om hjemrejseordningen, som partiet har indgået med regeringen.
Venstres Mads Fuglede forsvarer den aftale om hjemrejseordningen, som partiet har indgået med regeringen. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Men nu er der udbrudt endnu en krise i blå blok, da Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti er vrede over loven.

For Konservatives og Dansk Folkepartis vedkommende, så er der tale om en lempelse af udlændingeloven. Det skyldes at betydeligt færre udlændinge – angiveligt omkring 30.000 om året – vil blive præsenteret for den danske ordning om hjemrejsestøtte, hvor danske myndigheder udbetaler en sum penge til en udlænding, som så til gengæld rejser ud og bosætter sig i sit gamle hjemland.

Men Venstres Mads Fuglede afviser, at der er tale om en lempelse. Der er tale om en stramning af udlændingepolitikken, forklarer han.

»Ude i kommunerne har man simpelthen ikke løftet opgaven om, at tage de relevante udlændinge til samtale om hjemrejsestøtte,« siger Mads Fuglede og fortsætter:

Regeringen har nu færdiggjort et lovudkast, som skal lappe de mange huller i den nuværende lov om hjemrejsestøtte, som B.T. har beskrevet i en artikelserie.
Regeringen har nu færdiggjort et lovudkast, som skal lappe de mange huller i den nuværende lov om hjemrejsestøtte, som B.T. har beskrevet i en artikelserie. Foto: Jens Nørgaard Larsen (arkiv)
Vis mere

»Vi skal have så mange som muligt af de pågældende udlændinge til at gøre brug af den her ordning. Derfor skal der sættes ind med grundige samtaler med de personer, hvor det er relevant,« siger han.

I dag bliver cirka 60.000 udlændinge præsenteret for muligheden for at anvende hjemrejseordningen, hvor det i fremtiden vil blive betydeligt færre. Angiveligt cirka 30.000 udlændinge om året.

Men det er en misvisende opgørelse, mener både regeringen og Venstre. Det skyldes at man i de danske kommuner simpelthen ikke har formået at præsentere ordningen ordentligt. Derfor er tallet reelt betydeligt mindre.

Der bliver eksempelvis sendt e-post om det, som falder på døve ører. Der er også kommuner, som har inviteret til fælles informationsmøde om hjemrejsestøtten, hvor der er meget få der er dukket op.

»»Det virker ikke efter hensigten i dag, da man ikke får talt ordentligt med de mennesker, som det drejer sig om. Der skal være tid til at sætte sig ned, tage en kop kaffe og tale det godt igennem,« siger integrationsminister Mattias Tesfaye til TV 2 News.

Den opfattelse deler Mads Fuglede.

»Man har også brugt ressourcer på at præsentere hjemrejseordningen til personer, der næsten lige er ankommet til Danmark. Der synes jeg, at det er klart hvorfor det er spildte kræfter,« siger Fuglede og fortsætter:

»Desuden så har man også præsenteret muligheden for mange af dem, som for det meste er i arbejde og bidrager til det danske samfund,« siger han.

Pia Kjærsgaard mener, at samarbejdet med Venstre svækkes efter den nye aftale.
Pia Kjærsgaard mener, at samarbejdet med Venstre svækkes efter den nye aftale. Foto: Emil Helms
Vis mere

»Det er tværtimod den gruppe, som er på langvarig offentlig forsørgelse, som vi skal sætte ind overfor her. Det gør vi med denne aftale,« siger Mads Fuglede.

Han påpeger, at der hvert år – som noget nyt – skal indkaldes til cirka 9.000 dedikerede samtaler, hvor hjemrejseordningen er eneste punkt på dagsordenen.

Mads Fuglede har ikke uddybende kommentarer til den nyopståede konflikt med de andre partier i blå blok.

»Det må du tage med dem. Jeg oplevede at Konservative var positive over for aftalen, da vi præsenterede den for partiet, men nu er man altså imod. Jeg ved ikke hvorfor,« siger han.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere