Regeringspartiet Venstre mister opbakning. Ifølge en ny måling vil blot 17,6 procent af vælgerne stemme på liste V, den laveste andel i næsten 25 år.

På tirsdag er det så 100 dage siden, Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister præsenterede sin rene Venstre-regering på Amalienborg Slotsplads.

Jubilæet må han fejre med den laveste vælgertilslutning i en Gallup-måling i næsten et kvart århundrede. Kun 17,6 procent af de adspurgte danskere ville ifølge en måling, foretaget af Gallup for Berlingske, stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen.

»Det var godt nok ikke mange – sagt på godt jysk,« siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V)

»Det er noget hø. Det skal vi gøre noget ved, og det er vi i gang med at gøre noget ved.«

Man skal således helt tilbage til 28. februar 1991 for at finde en tilsvarende ringe opbakning til Venstre i en Gallup-måling. Dengang lå partiet til 17,0 procent af stemmerne. En måned senere stod Venstre til 17,7 procent, og partiet har ikke siden været i nærheden af samme vælgermæssige tilslutning. Altså før nu.

Sammenholder man dagens måling udelukkende med egentlige valgresultater, skal man tilbage til 12. december 1990 for at se så dårligt et resultat. Dengang stemte blot 15,8 procent af vælgerne på Venstre.

Siden reformerede partiet sig selv og opnåede ved valget i 2001 hele 31,2 procent af stemmerne. Valget i juni i år gav vælgeropbakning fra 19,5 procent af danskerne.

Den lave opbakning fra danskerne kommer til trods for, at en aktiv regering er kommet med udspil om blandt andet straksopbremsning for asylansøgere og hårdere straffe for voldtægt samt øget satsning på elitestuderende. Men perioden har også båret præg af en historisk flygtningekrise samt af forsvarsminister Carl Holst, som tidligere i denne uge måtte trække sig efter en række skandalesager.

Samlet set har blå blok dog stadig flertal i målingen med 51,6 procent af stemmerne.

Hos Dansk Folkeparti glæder formand Kristian Thulesen Dahl (DF) sig over flere af de indenrigspolitiske meldinger men mener samtidig, at Lars Løkke Rasmussen som statsmand på nuværende tidspunkt lader meget tilbage at ønske.

»Flygtninge- og immigrantsituationen tror jeg ikke, at mange danskere synes har været håndteret, som den skulle. Her tænker jeg på, at regeringen på tre dage skiftede holdning, fra at man en mandag ikke ville være en del af en kvoteordning og til torsdag, så skulle man alligevel. Og situationen ved grænsen tror jeg har givet mange danskere en fornemmelse af, at der ikke har været styr på tingene,« siger han.

Dansk Folkeparti går i målingen marginalt frem fra valgresultatet på 21,1 procent til 21,5 procent. Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen (S), mener, at Løkke Rasmussens problemer skyldes såvel bebudede besparelser i kommunerne som håndteringen af de aktuelle sager:

»Jeg tror, at danskerne synes, det har været kaotiske 100 dage, og at de har savnet en kaptajn på broen af skibet.«

Socialdemokraterne går i Gallup-målingen tilbage fra valgresultatet på 26,3 pct. til 25,8 pct.

Trods alvoren erklærer Jakob Ellemann-Jensen sig »fortrøstningsfuld«.

»Regeringen har dels foretaget en ministerudskiftning, og dels har regeringen også i den seneste uge været ude med flere konkrete politiske meldinger,« siger han.

Blandt andet fremlagde finansminister Claus Hjort Frederiksen )(V) tirsdag regeringens bud på en finanslov. På et par af finanslovsudspillets centrale punkter om beskæring i ulandsbistanden og flere penge til sundhedsvæsenet er der ifølge målingen opbakning at hente fra henholdsvis 51 procent og 87 procent af de adspurgte danskere.