Venstre har adskillige gange sagt klart nej til en regering over midten. Men Søren Gade er ikke afvisende.

Gennem valgkampen har Venstre gentagne gange afvist tanken om en bred regering. Et ønske, som både Socialdemokratiet og Moderaterne har.

Men på valgaftenen åbner Venstre-profilen Søren Gade for en regering over midten. Det skriver Jyllands-Posten.

- Alting er et spørgsmål om prisen på grisen. Det handler om indflydelse. Det er formanden, der afgør det.

- Jeg er ikke afvisende over for noget som helst, siger Søren Gade, der er tidligere forsvarsminister, til mediet.

Over for Ritzau uddyber han, at det er op til formanden, Jakob Ellemann-Jensen, at afgøre, hvilken vej Venstre skal.

- Vælgernes dom kender vi i morgen, og vælgerne sammensætter Folketinget. Så må politikerne arbejde med den mandatfordeling, som vælgerne har givet.

- Jeg kan se mange ting for mig, det afhænger af prisen på grisen, og det bliver Ellemann, der afgør det, siger Gade.

Ifølge TV 2 siger Søren Gade, at han har svært ved at se Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, der også er tidligere Venstre-formand og statsminister, som ny statsminister efter valget.

- Det tror jeg ikke på. Det kan godt ske, at Løkke skal være statsminister. Det bliver bare ikke i Danmark, siger Søren Gade og modtager ifølge TV 2 stor jubel fra tilhørerne til Venstres valgfest på Christiansborg.

Gade siger til Jyllands-Posten, at der er begået fejl hos Venstre og blå blok.

De står ifølge prognoser fra DR og TV 2 til omkring 13,5 procent af stemmerne. Det er en nedgang på omkring 9-10 procentpoint sammenlignet med det seneste folketingsvalg i 2019.

- Jeg troede faktisk, at vi ville ligge højere. Vælgerne har altid ret, så der må være nogle steder, hvor vi ikke har været dygtige nok. Selvfølgelig må der være gået noget galt, hvis vi ender på 13,5 procent, siger Søren Gade.

Jakob Ellemann-Jensen har adskillige gange afvist en bred regering. Efter valgudskrivelsen i begyndelsen af oktober sagde han:

- Vi kommer ikke til at indgå i en regering med Socialdemokratiet. Vi er grundlæggende uenige med socialdemokraterne. Vi mener, der skal føres en anden politik.

Hos Liberal Alliance slår partileder, Alex Vanopslagh, fortsat fast, at partiet ikke kommer til at støtte en regering, som er ledet af Mette Frederiksen.

- Lad os nu se, hvad Jakob Ellemann siger.

- Vi har jo set mange gange i denne valgperiode, at der er et af Venstres folketingsmedlemmer, der siger et, og så skal Ellemann bagefter gå ud sige, "nej det er faktisk ikke vores politik alligevel", siger han.

/ritzau/