Det ser mistænkeligt ud, at kulturministeren vil give penge til en uddannelse, der skal ligge hos en institution, hvor han selv har siddet i bestyrelsen, og hvor hans partner arbejder, mener Venstre.

Kulturminister Uffe Elbæk er alt for tæt på den cirkusskole, som netop har fået seks millioner på finansloven.

Det mener Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, ifølge Politiken.

Uddannelsen, som skal uddanne cirkusartister, skal efter planen lægges hos Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK) - en institution, som Uffe Elbæk tidligere har siddet i bestyrelsen for. Ydermere er hans registrerede partner ansat samme sted.

- Ministeren skærer med den ene hånd to millioner fra Fregatten Jylland, mens han med den anden giver penge til noget, som ingen af os, der arbejder med kultur, har hørt om. Når AFUK lige pludselig får penge, mens så mange andre får nej, blinker mine advarselslamper ud fra det rent moralske perspektiv, siger Michael Aastrup Jensen.

Han vil nu have svar på, hvordan ansøgningen fra AFUK er indløbet, næste gang Folketingets Kulturudvalg mødes.

- Det ligner en vennetjeneste, mere, end det ligner en reel politisk beslutning, og det gør det bare endnu mere aktuelt, at jeg skal stille de her spørgsmål, forklarer han.

Kulturministeren afviser dog enhver beskyldning om, at bevillingen er en vennetjeneste. Han peger på, at cirkusskolen bliver uafhængigt af Akademiet for Utæmmet Kreativitet, som blot skal lægge de fysiske rammer til uddannelsen.

- Jeg mener ikke, at det er moralsk kritisabelt, for da jeg blev kulturminister, lå der allerede et stærkt ønske om at etablere den her uddannelse, og jeg synes faktisk, at det ville være mere kritisabelt, hvis jeg som kulturminister ikke forholdt mig til det ønske, siger han til Politiken.