Borgmestrene Martin Geertsens og Søren Pinds fremtid ser sort ud efter anklager

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hårde anklager mod Venstres ledelse i valgkampens slutspurt falder mest tilbage på afsenderen - Københavns kulturborgmester Martin Geertsen (V).

Han har begået politisk selvmord for åben skærm med sine anklager mod den politiske ordfører Jens Rohde og Venstres ledelse, siger kilder i partiet.

Og selv om trafikborgmester Søren Pind (V) ikke har sagt noget i den anledning, falder det også tilbage på ham, eftersom Martin Geertsen og Søren Pind har dannet politisk makkerpar i valgkampen.

»De har spillet sig alle kort af hænde. Kommer de i Folketinget, kommer de ned at sidde på bageste bænk, og der kommer de til at sidde længe,« siger en central kilde.

Martin Geertsen er hårdest ramt. Han ventes at være helt færdig i politik, mens Søren Pind foreløbig nærmest har karantæne.

Venstres politiske ordfører Jens Rohde er helt uforstående over for anklagerne fra Martin Geertsen og fra Pia Allerslev, som i øvrigt er kampagneleder for Geertsen. Sidstnævnte hævdede torsdag, at hun var blevet truet til at opgive sit folketingskandidatur af Jens Rohde og partisekretær Jens Skipper Rasmussen.

Benægter trusler
»Jeg har aldrig ringet til Pia Allerslev og truet hende med noget. Og det kan jeg jo heller ikke, jeg har ingen organisatorisk post. Jeg kan heller ikke forestille mig, at Jens Skipper skulle have gjort det. Og hvis det var rigtigt, hvorfor sagde hun så ikke noget dengang. Jeg begriber ikke, hvad der foregår,« siger Jens Rohde.

Venstres ledelse har længe været stærkt irriteret over, at både Martin Geertsen og Søren Pind forsøger at komme i Folketinget. Ledelsen mener, de burde koncentrere sig om kommunalvalget til november, hvor Venstre skal prøve at vinde overborgmesterposten. Samtidig er det naturligvis også vigtigt for ledelsen, at Jens Rohde bliver valgt, han er et meget vigtigt aktiv som politisk ordfører.

Slagmark
Jens Rohde flyttede til Søndre Storkreds - der nu populært kaldes Søndre Slagmark - i november 2003, fordi samarbejdet med hans vestjyske kreds ikke fungerede optimalt. Martin Geertsen stillede først op i kredsen næsten et år senere, i august 2004 i Blågårdskredsen og i oktober 2004 i Christianshavn-kredsen.

Grove rygter
Siden har der verseret ekstremt grove rygter om Jens Rohde. Han skulle efter sigende være skyldig i både afpresning, korruption og sågar narkohandel som ung i Viborg. Nogle af rygterne blev sat i gang af en af Geertsens ansatte, som nu er fyret.

Striden handler også om, at Venstres top er irriteret over, at Martin Geertsen og Søren Pind fører sig frem med en række meget liberale forslag. Sidste år lancerede Søren Pind ti teser om en mere liberal politik. Og forleden udtalte Martin Geertsen, at han vil arbejde for skattelettelser, hvis han kommer i Folketinget.

Og hver gang Martin Geertsen har markeret sig i medierne, har Venstres ledelse haft travlt med at fortælle folk i hans omgangskreds, hvor tåbelig Geertsen opfører sig, hævder kilder i hans egen lejr.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser beskyldningerne om, at partiledelsen i Venstre har truet en folketingskandidat til at trække sig for at bane vejen for Venstres politiske ordfører Jens Rohde. Anders Fogh Rasmussen mener, at der er tale om en bagatel i en ophedet valgkamp:

»Jeg vil slet ikke forholde mig til alle de påstande, som nu fyger gennem luften. Jeg kan i hvert fald for mit vedkommende melde fuldstændig hus forbi, og jeg skriver det på den konto, som hedder valgkamp, hvor det fyger gennem luften med alle mulige beskyldninger og påstande,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Højrøstet konkurrence
»Jeg vil for det første sige, at anklagerne afviser jeg. Men det, vi ser, er jo sådan en lidt hektisk konkurrence her i slutspurten om at få mandaterne i København. Det ser vi jo ofte, og det, vi ser, er, at det er lidt mere højrøstet, end vi er vant til.«

Har Jens Skipper Rasmussen ringet til Pia Allerslev?

»Jeg kender overhovedet ikke noget til den sag.«

Har du talt med Jens Skipper i morges?

»Nej, jeg har ikke snakket med ham. Det har jeg for travlt til,« siger Anders Fogh Rasmussen.

karker@bt.dk, smo@bt.dk, boc@bt.dk