Regeringen afsætter sammen med rød blok en milliard kroner til grønne initiativer, men Venstres miljøordfører er skeptisk i forhold til hvor meget nyt, der reelt er i aftalen.

Flere grønne organisationer og energibranchen jubler over den grønne aftale, som regeringen har indgået med SF og Enhedslisten.

Med aftalen afsættes der en milliard kroner til miljøvenlige initiativer på næste års finanslov, men Venstres miljøordfører, Henrik Høegh (V), mener, at aftalen er udtryk for »grøn klatmaling«.

»Umiddelbart ligner det en omgang grøn klatmaling, hvor der er givet lidt til højre og venstre. Når det gælder penge til natur og biodiversitet har jeg svært ved at gennemskue, om det i virkeligheden er genbrug af de midler, vi for nogen tid siden blev enige om at lægge i en naturfond,« siger Henrik Høegh.

Aftalen betyder, at der kommer en ekstra milliard kroner til grøn omstilling, natur og miljø. Der skal blandt andet udvikles et grønt nationalregnskab, og den del af aftalen møder stor skepsis hos Henrik Høegh.

»Det giver jeg ikke meget for. Det er en gang talmagi, hvor man kan få det ud af det, som man i kommissoriet beder taljonglørerne om at lave,« siger Venstres miljøordfører, der godt kan finde gode tiltag i den grønne pakke, blandt andet 120 millioner kroner over fire år til at styrke økologien.

De penge bør ifølge Høegh gå til at styrke de danske økologers konkurrenceevne.

»Der er ting, som rigtigt implementeret kan vise sig fornuftige, men vi mangler at se, hvorfra midler tages,« siger V-ordføreren.

Formanden for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, kalder på Twitter aftalen for »en god grøn aftale«. Også formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, er tilfreds.

»Naturen, forbrugerne og dyrene vinder, når regeringen fastholder en offensiv, dansk økologipolitik. Samtidig vil aftalen skabe eksportindtægter og job og bakke op om de økologiske landmænd og kommuner, der driver økologi frem,« siger han.

Udover en pose penge til økologi afsættes der 55,2 millioner kroner til forsøg med store varmepumper på fjernvarmeværker. Ideen er at bruge overskudsstrøm fra vindmøller til at opvarme fjernvarmevand. Den del af aftalen vækker begejstring hos erhvervsorganisationen Dansk Energi.

»Store eldrevne varmepumper er en logisk udløber af vores grønne omstilling, men det er også en udvikling, som kræver politiske initiativer. Her er den nye aftale klart et skridt i rigtig retning,« siger vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge i en pressemeddelelse.

Tal fra organisationen viser, at varmepumperne formentlig vil give grøn varme til omkring 11.000 varmekunder. Og det er ifølge Dansk Energi »en særdeles energieffektiv måde«, at bruge den grønne strøm fra især vindmøller på.

Danmark ender ofte med at sælge den grønne strøm billigt til udlandet, fordi der har manglet metoder at opbevare strømmen. Derfor har der været en overproduktion af strøm fra vindmøller, når det blæser, som man ikke har kunnet gemme.

En nylig opgørelse fra tænketanken Grøn Energi viser, at 27 procent af den el, som vestdanske vindmøller producerede i 2013, blev sendt ud af landet til priser, der lå hele 21 procent under markedsprisen.