Flere markante Venstre-folk langer ud efter DF og mener, at regeringen skal tage flere opgør med støttepartiet.

Det knager og brager i forholdet mellem Venstre og støttepartiet Dansk Folkeparti.

Flere markante Venstre-folk langer ud efter DF og mener, at regeringen skal tage flere opgør med støttepartiet. Det sker efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen besluttede at adskille forhandlingerne om skattepakke og udlændingeaftale.

Hernings borgmester Lars Krarup mener ligefrem, at nogle af støttepartiets forslag er »tæt på vanvid«.

»Det blev meget voldsomt, at prisen for en skattepolitik, som var meget vigtig, pludselig blev, at man eksempelvis indfører udgangsforbud for unge indvandrere. Det er for mig at se tæt på vanvid. Adskillelsen af de to emner betyder, at regeringen kan spille ud med det, som regeringen mener om udlændingepolitik. Det har jeg meget store forventninger til,« siger Lars Krarup og efterlyser, at VLAK-regeringen tager flere opgør med sit støtteparti.

Herning-borgmesteren siger i Weekendavisen, at han »drømmer om en SV-regering«, hvor man ikke er afhængig af Dansk Folkeparti på samme måde som i dag.

Martin Geertsen (V), der er 2. næstformand i Region Hovedstaden og indtil sidste folketingsvalg var Venstres integrationsordfører, er enig et stykke ad vejen. Især DF-leder Kristian Thulesen Dahls ønsker om et paradigmeskifte giver han en hård medfart.

»Det er symbolpolitik, når man vil lave et såkaldt paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik. Det er både håbløst og kortsigtet at kræve, at de flygtninge, der kommer til Danmark, ikke skal arbejde og lære dansk. Vi risikerer om 20 år at stå med en gruppe flygtninge, der er dybt uintegrerede. Og så skal man bare se parallelsamfund,« siger Martin Geertsen.

Lars Krarup siger ligeledes i Weekendavisen, at Dansk Folkeparti »mere er blevet et meningsmålingsparti end et borgerligt parti«, og han efterlyser, at regeringen begynder at samarbejde mere med andre partier.

Martin Geertsen mener heller ikke, at Dansk Folkeparti er et borgerligt parti, når man ser på partiets skattepolitik.

»Jeg synes ikke, at der er noget som helst borgerligt i at bekæmpe skattelettelser, som DF gør. Så i den forstand er de ikke et borgerligt parti,« siger han og tilføjer:

»Jeg mener, at en borgerlig regering skal føre borgerlig politik. Og kan man ikke få sin politik igennem med DF, må man jo gå andre steder hen. Jeg synes, vi skal presse S noget mere for at se, om de er til noget.«

Eyvind Vesselbo, der efter egen beslutning forlod Folketinget i 2015, mener, at Venstre har ladet DF bestemme alt for meget i mange år.

»Jeg har mange gange i folketingsgruppen advaret om, at DF bestemte for meget, og at vi ikke skulle gå rundt og være bange for, at de skulle vælte os. Det skrev jeg også i en kronik i Berlingske i 2009. Den hed 'Stop angsten for DF',« siger han.

»De ting, DF foreslår, er enten symbolpolitik eller virker ikke. Og Venstre går langt for at tækkes DF i håb om at få noget af sin egen politik igennem. Men nu har de ramt muren, og det er godt, at Lars Løkke siger stop,« siger Eyvind Vesselbo.

Finansminister Kristian Jensen mener, at samarbejdet med DF går rigtig fint, skriver han på sin Facebook-profil:

'V og DF har gennemført store og vigtige aftaler siden regeringsskiftet i 2001, og det gør vi også fremover,' skriver han.

'Stram udlændingepolitik, effektive skattereformer, bedre sundhedsvæsen, hårdere straffe, skærpede krav for at få dansk statsborgerskab, reformer af arbejdsmarkedet, kortere ventelister til operationer,.mere retfærdig retspolitik, og ikke mindst lavere afgift på biler, 500 ekstra betjente og flere varme hænder i kommunerne til flere ældre. Det er resultater, som både Venstre, DF, vores regeringspartnere og Danmark som helhed kan været godt tilfredse med', lyder det fra finansministeren.