Dan Jørgensen (S) er inspireret af miljøfortaleren Svend Auken og har de seneste 10 år ført en meget grøn politik i EU-Parlamentet. Fra og med i dag sætter han sig i sædet som fødevareminister og får blandt andet dansk landbrug under sine vinger.

Socialdemokraten Dan Jørgensen, 38, bliver ved middagstid præsenteret for Dronningen i forbindelse med ministerrokaden, hvor han overtager posten som fødevareminister i stedet for partifællen Karen Hækkerup.

Gennem sine seneste næsten 10 år i EU-parlamentet har han skabt sig en grøn profil, hvor især dyrenes velfærd har været omdrejningspunktet. I 2012 blev han heraf kåret til Årets Dyreven af Dyrenes Beskyttelse for sin indsats.

Men hvad kan vi egentlig vente os at denne fynske politiker med det sammenknebne blik, der endnu må betragtes som uprøvet i dansk politisk sammenhæng?

I sin tid som Europaparlamentsmedlem har han allerede skabt indikationer af mulige mærkesager. Tidligere på året udtale Dan Jørgensen for eksempel til Politiken, at han med tobaksindustrien som inspirationskilde ville have mærkater på æggebakkerne, der skulle have til formål at vidne om hønsenes leveforhold.

- Det kunne være et billede af, hvordan de her høns lever i burene, hvor det fremgår tydeligt, at det er nogle forpjuskede dyr, som har lidt over et A4-ark per dyr, sagde Dan Jørgensen den gang.

I 2009 langede han for første gang ud efter EU's minkavlere, hvor han især var blevet forarget over de indblik, TV2-programmet 'Operation X' viste i udsendelsen 'Pels på vrangen'. Dan Jørgensen ønskede et totalforbud mod minkavl.

- Anerkendelsen af, at det ikke er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt at avle mink, har spredt sig. Derfor regner jeg med at få opbakning til et totalforbud i hele EU, sagde Dan Jørgensen.

Den fynske politiker er også stor fortaler af nedsættelse af CO2-forurening, hvilket kom klart til udtryk efter et besøg i den grønlandske by Ilulissat, hvor han bed mærke i de tydelige forandringer, som klimaproblemerne havde kreeret.

- Vi må også tænke på de kommende generationer, de kommende generationer må også se og føle den rene natur, sagde han til sermitsiaq.ag, mens han forslog at oprette en miljøstrategi for Grønland for blandt andet at forhindre oliekatastrofe fra de mange arktiske boringer.

Dan Jørgensen har desuden arbejdet for strammere regler for dyretransport.

Dansk landbrug klapper i hænderne

Når Dan Jørgensen sammen med de andre nye ministre besøger Amalienborg torsdag middag og officielt bliver sat ind på sin nye post, bliver der klappet i hænderne hos dansk landbrug.

- Vi byder Dan Jørgensen velkommen som ny fødevareminister. Dan Jørgensen har stor viden om både landbrug og fødevareområdet. Det samlede fødevareerhverv både håber og forventer, at Dan Jørgensen er parat til at fortsætte den vækstdagsorden for vores erhverv, som både hans forgænger og statsministeren har lagt sporene ud for, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild i en pressemeddelelse. 

Dan Jørgensen var under alle omstændigheder på vej hjem til dansk politik. Tidligere på året annoncerede han, at han ikke vil stille op ved forårets valg til EU-Parlamentet for at vende hjem til Danmark.