»Vi mener, at det er forældet at spise kød hver dag.«
Sådan skriver folkene bag 'National Kødfri Uge,' der netop er overstået, på sin hjemmeside. De gør det i klimaets navn - men ifølge B.T.s klimaekspert Bjørn Lomborg, så skyder bevægelsen sig selv i foden.
»At sige at 'det er forældet' er at lave moralske domme til folk over, hvordan de skal opføre sig. Men vi løser ikke klimaproblemet ved at pege fingre. Det er altid noget, der kommer til at miste folks sympati på lang sigt,« siger Bjørn Lomborg.
Han fortæller, at han selv er vegetar:
»Det er jeg, fordi jeg ikke vil dræbe dyr. Så det er ikke sådan, at jeg ikke synes, det er cool, at folk ikke spiser kød. Men man skal bare forstå, at det her altså ikke er vejen frem.«
Stiftelsen 'Kødfri Uge' står bag den nationale begivenhed, der fandt sted i sidste uge.
Kampagnen er en del af et europæisk initiativ, og i Danmark løb det for første gang af stablen sidste år.
De opfordrer deltagere til at give afkald på kød i en uge, fordi det »har en enorm indflydelse på klimaet.«
»Når du ikke spiser kød i en uge, sparer du 14,8 kg CO2-ækvivalenter eller drivhusgasser,« skriver de.
Men der er altså tale om en sandhed med modifikationer, siger Bjørn Lomborg.
»Deres beregning er korrekt. Men det er altså næsten ingenting. Det svarer kun til omkring otte kroner på EUs såkaldte emissionshandelssystem. Så hvis du går en hel uge uden at spise kød, så har EU sagt, at du har gjort godt i verden for otte kroner,« siger Lomborg.
Til Fyens Stiftstidende har den presseansvarlige bag initiativet, Lars Corvinius Olesen, kaldt initiativet vigtigt, fordi det er en »klimaløsning i køkkenhøjde.«
Men ifølge Bjørn Lomborg, så er kød ikke »den store udleder.«
»Ikke sammenlignet med større ting som energiforbrug og transport,« siger Lomborg.
I stedet for at opfordre folk til at lade være med at spise kød, så bør klimaforkæmperne i stedet, ifølge Lomborg, rette fokusset et andet sted hen.
»Man bør i stedet fokusere på at udvikle måder, hvorpå folk kan gøre alle de ting, de gerne vil - som at flyve og spise kød - på en mere CO2-venlig måde. I forhold til kød kunne det eksempelvis være at fodre køerne på en anden måde eller på lang sigt få kunstigt kød fra et laboratorium.«
Ifølge tal fra 'National Kødfri Uge' deltog 100.000 danskere i begivenheden sidste år.