Fri hash. Sådan lyder det eneste punkt på Hampepartiets partiprogram. Siden 2001 er partiets formand og spidskandidat Klaus Trier Tuxen stillet op til kommunalvalgene i København.

Hidtil er det ikke lykkedes ham at blive valgt ind, men trods valgnederlagene har Klaus Trier Tuxen og Hampepartiet kunnet høste et betragteligt beløb i kommunal valgstøtte .

- Jeg kan ikke frasige mig, at nogle af pengene er gået til hash. Vi har nok røget lidt mere, fordi vi har fået penge fra kommunen. Der er nok i hvert fald gået 5.000 kroner til det formål. Men det er jo ikke anderledes, end når Socialdemokraterne bruger penge på vin og snaps, siger Klaus Trier Tuxen.

I Københavns Kommune bliver partier berettiget til valgstøtte , når det får mere end 500 stemmer. Herefter modtager partiet et beløb per stemme. Beløbet varierer valg for valg, men bliver udbetalt, uanset om partiet bliver valgt ind eller ej.


Skæve valgvideoer

I 2005 var der høj valgdeltagelse på grund af regionsvalget, og derfor scorede Hampepartiet 2541 stemmer, hvilket udløste 21.598,50 kr. i valgstøtte , selvom partiet ikke blev valgt ind i byrådet. Sammenlagt har partiet modtaget 41.852 kr. siden 2005.

De skatteyder-finansierede fede bliver fyret, når Hampepartiet holder møde, og når Klaus Trier Tuxen laver sine valgvideoer.

- Jeg kan godt lide at lave tv, når jeg har røget. Det bliver bedst, hvis man er skæv, når man redigerer.

På det seneste har partiet dog indført røgfrie møder.


Hash efter mødet

- Hvis folk ryger under møderne, går der bare 'bla, bla, bla' i den, og folk taler i ring. Det er bedre at ryge hash efter mødet, siger han.

Klaus Trier Tuxen røg første gang til en koncert i 1977. I dag ryger den 44-årige regnskabsmedarbejder hash et par gange om ugen, og selvom hans mærkesag kan udløse et grineflip, har den for tiden en historisk stor tilslutning.

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation er villig til at diskutere en delvis legalisering af hash i København for at undergrave økonomien i den verserende bandekrig.

Foruden hash og pot er Hampepartiets valgstøtte gået til en scanner, en printer og en bog om hamp