Lyt til artiklen

Det er op ad bakke for Helle Thorning-Schmidt, hvis hun skal genvinde regeringsmagten, men det er ikke umuligt. Det siger professor og valgforsker Jørgen Elklit fra Aarhus Universitet.

Rød blok er bagud i meningsmålingerne og står til at få 48 procent af stemmerne, blå blok står til at få 52 procent.

»Der skal jo kun flyttes to procent, for at der bliver 50 til hver. Det kan man ikke udelukke, at der er en chance for. Det er klart, at det er op ad bakke, men udelukket er det ikke, blandt andet fordi Helle Thorning-Schmidt har personlig medvind, og det ser ud til, at partiet vil kapitalisere så meget som muligt på det,« siger Jørgen Elklit.

Men det bliver hårdt arbejde, at flytte to-tre procent af vælgerne fra blå blok til rød. De fleste vælgere har ifølge valgforskeren allerede besluttet sig for, hvilket parti de vil stemme på, eller i det mindste hvilken blok de vil stemme på. Men en stor gruppe vælgere beslutter sig først i løbet af valgkampen.

»Flere og flere vælgere beslutter sig i sidste øjeblik. Omkring 25 procent af vælgerne beslutter sig i løbet af valgkampen, og det er dem partierne skal ud og kæmpe om. Så kampen går fra begge sider på at forsøge at hive nogle tvivlere væk fra den blok, de hælder til og hen til den anden. Det er om den gruppe slaget står,« siger Jørgen Elklit.