Vælgerne opfatter økonomiminister- og indenrigsminister Margrethe Vestager (tv) som langt mere magtfuld end statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det viser en ny meningsmåling.
Vælgerne opfatter økonomiminister- og indenrigsminister Margrethe Vestager (tv) som langt mere magtfuld end statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det viser en ny meningsmåling. Foto: CLAUS FISKER

Helle Thorning-Schmidt er på vej væk fra møgsagerne, men Margrethe Vestager opfattes stadig som den mest magtfulde partileder i regeringen

Hun er faglig kompetent som Marianne Jelved. Hun er regeringens mest synlige minister. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt ( S) er fortsat ikke i nærheden af Margrethe Vestagers ( R) styrke, viser ny meningsmåling, som Gallup har udført for BT.

Vælgerne vurderer indenrigsog økonomiminister Margrethe Vestager som den fagligt mest kompetente i regeringen -efterfulgt af finansminister Bjarne Corydon ( S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ( S). Thorning deler fjerdepladsen med De Radikales nyudnævnte kulturminister Marianne Jelved.

Hvis Helle Thorning-Schmidt skal ændre på vælgernes holdning til hende og skabe fremgang for sit parti i 2013, behøver hun hjælp fra Vestager, et økonomisk opsving eller bommerter fra andre partier. Det mener valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet.

- Helle Thorning-Schmidts problem er, at hun bliver associeret med hele regeringens indsats, og der har hun hovedansvaret. Det går ikke for godt for regeringen, selvom der er mindre ballade nu, og regeringen har haft et stabilt halvår. Det billede, vi har fra meningsmålingerne, er, at Vestager bliver opfattet som en med stor indflydelse i både sit eget parti og i regeringen, siger Rune Stubager.

Hvad er det, Margrethe Vestager kan?

- Hun er i spidsen for et parti, der har de afgørende mandater, og hun viger ikke tilbage for at få sin vilje. De Radikale lykkedes med at få en ny statsminister ved valget, men politikken minder om den tidligere regerings. Ud fra det perspektiv er Vestager en succes. Men selvom De Radikale ligger stabilt i meningsmålingerne, er der ikke komme nye vælgere til.

Hvad kan hun gøre for at hjælpe regeringen til succes og ikke kun sit eget parti?

- På den korte bane kan hun gå med til, at regeringen kunne føre en mere venstreorienteret politik på det økonomiske område. Det gælder både med hensyn til det offentlige forbrug, skattesystemet og overførselsindkomsterne.Alt, hvad der kunne trække i den retning, vil på kort sigt give regeringen øget tilslutning i befolkningen, men ikke for de radikale.

Økonomien bliver joker

Hvad kan Thorning-Schmidt selv gøre det kommende år?

- Der er ikke lagt op til at ændre på hverken rollefordelingen i regeringen eller på den økonomiske politik, så billedet vil formodentlig være det samme om et år. Kontanthjælpsreformen kommer til at indebære stramninger, og jeg har svært ved at se, hvordan der kan komme penge til en øget indsats overfor dagpengesystemet.

- Derfor bliver det økonomien og de andre partier, der bliver jokerne.Hvis det begynder at gå fremad med økonomien, kan det få vælgerne til at synes bedre om regeringen. Hvis de andre partier dummer sig, kan det give et boost til statsministeren.Venstre rykkede markant til højre ved seneste landsmøde, og hvis man står ved det, kan det betyde, at midtervælgerne vender tilbage til rød blok.isk@bt.dk'' Hvis de andre partier dummer sig, kan det give et boost til statsministeren Rune Stubager, Aarhus Universitet.

Fakta om meningsmålingen

Målingen er foretaget i perioden 7.-12. december 2012.1012 repræsentativt udvalgte vælgere over 18 år har deltaget.Stikprøven er vægtet med hensyn til køn, alder, religion, uddannelse og partivalg ved Folketingsvalget i 2011. Kilde: TNS Gallup for BT.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.