Socialdemokraternes formand burde burde blandt andet vide, om der er overskud i betalingsbalancen, mener ekspert

Formanden for Socialdemokraterne, Helle Thorning Schmidt (S), afslørede fornyelig, at hun ikke vidste, at der var overskud på betalingsbalancen.
Hun vidste heller ikke, at der ikke er nogen udlandsgæld.

Og det er imidlertid forventet af en statsministerkandidat, påpeger Roger Buch, som er valgforsker på Danmarks Journalisthøjskole.

LÆS MERE Den manglende viden kom frem forleden under et vælgermøde på Fyn, hvor en spørger spurgte Socialdemokraternes formand, hvad hun har tænkt sig at gøre ved det store underskud på betalingsbalancen. Og dernæst hvad hun vil stille op med den voksende udlandsgæld.

Helle Thorning Schmidt forklarede herefter, at det var den siddende regerings skyld, men problemet var, at der hverken er underskud på betalingsbalancen eller nogen udlandsgæld.

Burde vide det

Selv om der var tale om trick-spørgsmål, hvilket spørgeren straks efter spørgsmålet erkendte, ændrer det nemlig ikke ved, at det generelt er forventet, at en statsministerkandidat har styr på de fleste politik-områder og ikke mindst det økonomiske, forklarer Roger Buch.

- Hvis det havde været for fem år siden, havde det måske ikke været forventet, men fordi vi har en økonomisk krise, er det afgørende viden - især fordi alle forventer, at valget kommer til at handle om, hvordan statsministerkandidaterne vil håndtere økonomien, siger han.- Det er rimeligt overraskende, at hun ikke ved det. Det er fundamental viden, siger Roger Buch.

Reddet af kalenderen

Det er dog uvist, om det får konsekvenser i vælgernes øjne, fortæller Roger Buch.Timingen redder nemlig den socialdemokratiske formand.

- Det væsentligste er, at der er et godt stykke tid til valget. Derfor skal man ikke overdramatisere en episode som den her, siger han.

- Vi så jo også, at Naser Khader havde store problemer i sin tid, da han under en valgkamp ikke kunne forklare sit partis økonomiske politik, siger han.

Det er dog ikke sikkert, at det vil give Helle Thorning-Schmidt store problemer, forklarer Roger Buch.

Andre læser også