Flere danskere sidder frustrerede tilbage efter at have taget den elektroniske test af kandidater til kommunalvalget på DR's eller Altinget.dk's hjemmeside.

Testen er udviklet i et samarbejde mellem DR og internetavisen Altinget.dk.

Problemet er, at når man har svaret på de 11 udvalgte spørgsmål, så viser det sig, at man kan være enig med kandidater fra tre forskellige partier. Eller at man er enig med en politiker fra et parti, man normalt tager afstand fra.

Det kan være forvirrende. Det kan være overraskende. Og det gavner ikke umiddelbart tilliden til testen.

Men testen er i virkeligheden udmærket, mener valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

-  Testen er et sjovt lille pejlemærke. Jeg synes faktisk, at folkene bag har gjort et rimeligt hæderligt job. Jeg er ikke sikker på, at vi vil se en masser krydser flytte rundt, men for mange er der rigtig meget bekræftelse i den test, siger Kasper Møller Hansen.

Han forklarer, at tidligere forskning viser, at op mod 30 pct af vælgerne går ind og tager den slags test.

- Det er meget mere brugt i udlandet, hvor man ved, at en fjerdedel af dem, der tager testen, bliver påvirket af resultatet. Det synes jeg egentlig er ret mange, og det er noget, som vi vil se meget mere til ved fremtidige valg.

- Men vi har også set mange velbesøgte vælgermøder rundt omkring i år, så valgplakater, vælgermøder, sociale medier, elektroniske test og læserbreve i lokalaviserne er alle en del af valgkampen, siger Kasper Møller Hansen.

Men hvis testen er udslagsgivende for mange vælgere, er der netop grund til at opklare, om man kan regne med at testen viser, hvilke kandidater man er mest enig med.

Og det kan man, mener nyhedsredaktør, Henrik Heide fra DR.

- Vi har haft tidligere valgforsker, Kenneth Thue Nielsen til at udarbejde spørgsmålene for os. Han har gjort sig umage med at vælge spørgsmål, som er hotte og betydningsfulde og som samtidig handler om områder, som kommunerne bruger mange penge på.

- Det match, man får, afspejler det, som kandidaterne har svaret på de samme spørgsmål. Når resultatet bliver kandidater fra flere forskellige partier er det ikke et udtryk for fejl i testen. Det er et udtryk for, at der er stor forskel på kandidaterne internt i hvert parti på det værdipolitiske område. Der er fx. socialdemokrater, der er ligeså knaldrøde som Enhedslisten, siger Henrik Heide.

De 11 spørgsmål er formuleret på en måde, så folk bliver tvunget til at tage et ideologisk valg. Der er tale om spørgsmål, der traditionelt skiller de politiske vande, som om man fx ønsker højere eller lavere skat, om man ønsker en hårdere linje overfor kontanthjælpsmodtagere osv.

- Emnerne er også valgt ud fra, at testen skal kunne bruges over hele landet. Vi er ikke nede i detaljen, hvor man tager stilling til om man vil have cykelstier eller centralvarme i Guldborgsund, siger Heide.

Forskningen viser, at 75 pct af vælgerne stemmer personligt til kommunalvalget, mens det kun er hver anden til Folketingsvalget.

Det kommunalpolitiske valg er altså i høj grad et spørgsmål om personlig sympati og her har testen også sin mission.

- Testen kan give en pejling på, hvem man er mest enig med. Derefter må man selv grave dybere i nuanceforskelle hos kandidaterne, siger Henrik Heide.

Mandag middag var testen taget 1,6 mio gange, men det er behæftet med en vis usikkerhed, hvor mange der rent faktisk har taget testen, fordi den enkelte kan have taget testen flere gange.