Året 2012 var fyldt med dramatiske begivenheder på Borgen.
Året 2012 var fyldt med dramatiske begivenheder på Borgen. Foto: Nils Meilvang

Hun er faglig kompetent som Marianne Jelved. Hun er regeringens mest synlige minister. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt ( S) er fortsat ikke i nærheden af Margrethe Vestagers ( R) styrke, viser ny meningsmåling, som Gallup har udført for BT.

Det er stadig op ad bakke for Thorning.Vælgerne vurderer indenrigsog økonomiminister Margrethe Vestager som den fagligt mest kompetente i regeringen - efterfulgt af finansminister Bjarne Corydon ( S) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ( S). Thorning deler fjerdepladsen med De Radikales nyudnævnte kulturminister Marianne Jelved.

Politisk analytiker Sigge Winther Nielsen, Københavns Universitet, er ikke overrasket over, at det er Vestager, Corydon og Frederiksen, der vurderes som de fagligt mest kompetente.

- De har styr på tingene, de sidder i økonomisk tunge ministerier og har været i vælten i forhold til samfundsøkonomien. Men de har samtidig noget karisma, siger han.

Væk fra komiske Ali

Sigge Winther-Nielsen synes, at det er mest overraskende, at Thorning ligger så højt på listen i år.

- Man kan selvfølgelig sige, at det ikke er prangende for en statsminister. Det er de tunge ministre, der har taget rampelyset i løbet af året, men dette kunne tyde på, at hun er ved at grave sig op af hullet, siger Sigge Winther Nielsen.

Hvad kan forklare det?

- Det handler om, at vi er kommet ud af komiske Ali-situationen. Efter et første år med en række møgsager og løftebrud, ser vi nu et mere stabilt mønster. Vi ser en statsminister, der kan begå sig på de bonede gulve, har styr på en køreplan frem mod sommer og har sat sig på dagsordenen med folkeskoleudspillet, siger Sigge Winther Nielsen.

En enkelt meningsmåling gav i begyndelsen af december Socialdemokraterne en svag fremgang på 3,2 procent. Hvis det resultat bliver bekræftet i det nye år, har Helle Thorning-Schmidt måske fået sat prop i for vælgerflugten. Men Socialdemokraterne var også helt nede og skrabe bunden i meningsmålingerne med 16,9 pct i juni. Det dårligste resultat for partiet i mere end 100 år.

De Radikale har derimod uændret vælgertilslutning.

Hvad er det, Margrethe Vestager kan?

- Politik er en sælsom størrelse.For ganske få år siden blev Vestager vurderet som alt for radikal. I dag er hun kåret som den mest magtfulde og troværdige politiker. Politik går bare i cyklusser, og Vestager er på den gode bølge i øjeblikket. Politik handler meget om omstændigheder, og hun har bragt sig selv i en situation i forhold til regeringssamarbejdet og det parlamentariske arbejde, som mange ikke kan konkurrere med. Hun er en efterhånden en ret erfaren partileder, og hun er samtidig ung. Det gør hende attraktiv, og hun har fremtiden med sig.

Radikale aldrig i tvivl

Hvad skal Thorning-Schmidt gøre for at opnå Vestagers status og rolle?

- Uh ha, mange ting. Men et bud kunne være, at De Radikale for eksempel aldrig er i tvivl om, hvad de mener. Men hvis man spørger en socialdemokrat, så kan de gå 10 skridt til højre eller 10 skridt til venstre.Socialdemokraterne skal først og fremmest finde ud af, hvem de skal appellere til for at blive et bredt samlende parti, mener Winther Nielsen.

Fakta: Sådan beslutter vi os

Hvad er afgørende, når vælgerne vurderer politikerne? Det har Sigge Winther Nielsen forsket i på Københavns Universitet:

- Den ene gruppe vælgere har en mental kugleramme, hvor de løbende lægger en kugle til eller trækker en fra, når der opstår en politisk begivenhed. Det er de cool, klare og rationelle vælgere, der har styr på det politiske indhold og hurtigt kan fortælle, hvordan de vurderer en politiker lige nu og her.

- Den anden gruppe har mere en mental fuglerede, hvor de har alle tanker, billeder, holdninger liggende. Det kan være en Gucci-taske, et skævt smil, et glimt i øjet - noget, de har lagt mærke til hos politikerne. De vurderer ud fra et samlet indtryk af det hele, siger Sigge Winther Nielsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.