Efter få måneder som minister får SF-formand Annette Vilhelmsen en særdeles kølig vurdering af sin indsats i regeringen.
Efter få måneder som minister får SF-formand Annette Vilhelmsen en særdeles kølig vurdering af sin indsats i regeringen. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

SF-formand Annette Vilhelmsen har ikke imponeret vælgerne som minister. Danskerne vurderer dog, at regeringens ministre klarer sig en smule bedre end sidste år.

Efter få måneder som minister får SF-formand Annette Vilhelmsen en særdeles kølig vurdering af sin indsats i regeringen.

Erhvervs- og vækstministeren, som i oktober fejede al modstand af banen og slog Astrid Krag i SFs formandsopgør, får den femtedårligste vurdering af alle regeringens ministre i en måling, hvor Gallup har bedt danskerne om at vurdere hver enkelt ministers indsats i året, der går på hæld. Det skriver Berlingske.

På en skala fra 1-100 får den læreruddannede Vilhelmsen karakteren 34,5, hvilket svarer til en karakter på under 5 på den gamle 13-skala.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Målingen er opsigtsvækkende, da flere andre SF-ministre klarer sig væsentligt bedre end formanden. Miljøminister Ida Auken rangerer blandt regeringens mest populære ministre, Vilhelmsens modstander fra formandsopgøret, sundhedsminister Astrid Krag, får også en bedre evaluering af vælgerne, mens handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr er årets højdespringer sammenlignet med vurderingen fra 2011.

Selv om Annette Vilhelmsen allerede kort tid efter sin ministerdebut blandt andet præsenterede et konkurrenceudspil, konstaterer lektor i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at hun ikke har markeret mange SF-synspunkter i offentligheden.

- Hun har ikke gjort så meget væsen af sig, siden hun blev SF-formand og minister. Mit bud er, at hun har travlt med at være partiformand og minister og derfor ikke rigtig har haft tid til noget mere offensivt arbejde, siger Rune Stubager.

Men det skulle der meget gerne laves om på, hvis det står til SFs top. Vilhelmsen har igangsat et internt arbejde med en ny politisk strategi, der skal afpudse profilen og vende SFs lunkne opbakning i meningsmålingerne. Særligt partiets grønne profil skal have mere plads, da det samtidig er et af de politiske områder, hvor SF kan få mulighed for at profilere sig i regeringssamarbejdet.

- Vi gør os selvfølgelig vores overvejelser om, hvordan vi skal komme tilbage i forhold til meningsmålingerne og få et bedre resultat end ved sidste valg, siger SFs politiske ordfører, Jesper Petersen.

Han opfordrer vælgerne til at udvise tålmodighed med SFs to nye ministre.

- Jeg synes, at man lige skal give dem lov til at sætte sig i stolen. Vi vil selvfølgelig hellere have pæne skudsmål end at ligge i bunden i sådanne opgørelser, men det er ikke det, som får os til at ligge søvnløse om natten, siger Jesper Petersen.

Mens efteråret bød på flere politiske aftaler med Enhedslisten, som foreløbig kunne tilfredsstille det kritisk indstillede SF-bagland, venter der en række svære udfordringer for Annette Vilhelmsen i det nye år.

Både den kommende kontanthjælpsreform, reform af SUen og opgøret med skolelærernes arbejdstid kan give oprørte vande i dele af SFs bagland. For ikke at nævne kommunalvalget, hvor SF står til lokale lussinger mange steder i landet.

Selv om mange ministre fortsat får dumpekarakter af danskerne, går den generelle vurdering af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) regeringshold langsomt i en positiv retning. I forhold til den identiske måling fra 2011 scorer ministrene samlet set 8,9 point højere i år.

De Radikales politiske leder, Margrethe Vestager, er fortsat regeringens mest populære minister, mens by- og boligminister Carsten Hansen (S) atter kan finde sig selv i bunden af popularitetsmålingerne.

Kigger man nærmere på de største udsving i vælgernes dom, er vurderingen af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen iøjnefaldende.

Den 35-årige minister blev efter regeringsskiftet fremhævet som et af regeringens allerstærkeste kort, men får en dårligere vurdering i 2012 efter et år med intens debat om dagpengeregler, førtidspensionister og akutjob.

- Der er en del af regeringspartiernes vælgere, som ikke er helt tilfredse med, at regeringen ikke har villet forlænge dagpengeperioden. Og det er Mette Frederiksen, som har stået som eksponenten for det, siger lektor Rune Stubager.

Han mener i det hele taget, at regeringen kan kigge tilbage på et år, hvor den ikke har været bange for at lægge sig ud med sine nærmeste.

- Regeringen har fortsat en kurs, som på lange stræk generer dens kernevælgere. Man kan ikke beskylde regeringen for at føre en politik, der lefler for dens egne vælgere. På nogle punkter snarere tværtimod. Det er bemærkelsesværdigt, at den fortsætter med den kurs. Og der er ikke noget, der tyder på, at det bliver meget anderledes i begyndelsen af det nye år, siger Rune Stubager.

Hvordan synes du, at SFs nye formand, Annette Vilhelmsen, klarer sit job som erhvervs- og vækstminister?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i BT torsdag

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.