Næsten halvdelen af borgerne er uenige i, at SVM-regeringen har klaret de første 100 dage godt, viser måling.

Den historisk brede midterregering har endnu ikke begejstret vælgerne.

Det viser en måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau.

Blot en fjerdedel erklærer sig enig i, at SVM-regeringen indtil videre har gjort det godt. Modsat er 47 procent uenige i samme udsagn.

26 procent svarer "hverken enig eller uenig".

Målingen er foretaget op til, at regeringen runder sine første 100 dage lørdag.

Valgforsker og professor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet bemærker blandt andet i målingen, at regeringspartierne har "lagt sig ud med betydelige dele af vælgerne, der stemte på dem ved seneste valg".

- Det mest bemærkelsesværdige er, hvordan klart flere vælgere er utilfredse med regeringens indsats og synes, at den har klaret sig dårligt, sammenlignet med hvor mange der har det modsatte synspunkt, siger Rune Stubager.

Han beskriver regeringens første 100 dage som "meget hårde".

- Men det er selvforskyldt. Ikke mindst med bededagsdiskussion. Man har lanceret noget, som man godt på forhånd kunne regne ud ikke var rasende populært, og så har man holdt ved og fået det igennem Folketinget, siger han.

De første 100 dage vil unægteligt blive husket for afskaffelsen af store bededag som en helligdag.

Rune Stubager er ikke overrasket over, at afskaffelsen af en helligdag - men også det omstridte reformudspil af kandidatuddannelser - kommer så tidligt i regeringsperioden.

- Det, tror jeg, er helt kalkuleret ud fra en tanke om, at det gælder om at få de ubehagelige sager handlet af her først i valgperioden, og så kan man håbe på, at folk enten har glemt det, når valget kommer, eller også at de positive konsekvenser viser sig frem mod valget.

- Det sidste, tænker jeg, er mere tvivlsomt, siger valgforskeren.

Han peger på, at regeringens foreløbige reformer har effekt på lang sigt.

Det mener Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører for Socialdemokratiet, dog ikke.

For ham har de første 100 dage vist, at Danmark nu har en regering, der er klar til "at træffe de rigtige beslutninger". Også selv om det sker i modvind.

Spørgsmål: Synes du, at vælgerne har købt ind på behovet for den brede regering endnu?

- Jeg ser tallene som en konsekvens af, at der har været den her debat om blandt andet store bededag.

- Jeg er helt overbevist om, at når man ser de resultater, vi er i stand til at skabe i forhold til velfærd, klima, krig, erhvervsliv og flere hænder, så vil man også kvittere de partier, der tager ansvar nu.

- Så jeg har fuldstændig ro i maven i forhold til, at tallene ser sådan her ud, kun 100 dage efter at regeringen er trådt til, siger Christian Rabjerg Madsen.

Data i Voxmeter-målingen er indsamlet fra 16. til 21. marts med svar fra 1000 nationalt repræsentative respondenter over 18 år.

/ritzau/