LA er det suverænt største parti blandt de unge, der også tiltrækkes af partierne i den såkaldte grønne blok.

København. Hvis det var de unge vælgere, der sammensatte Folketinget, ville det blive vendt om.

Nutidens unge fravælger således i stor grad Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Mens 62 procent af vælgerne som helhed vil stemme på et af de tre partier, så er det kun 38 procent blandt de unge mellem 18 og 24 år.

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 11.000 Gallup-interviews.

Liberal Alliance er det klart største parti af alle. Hvad man kunne kalde den grønne blok Alternativet, Radikale, SF og Enhedslisten er næsten tre gange så stor som Socialdemokratiet.

- Var det alene de unge, der bestemte, så ville vi se et markant anderledes politisk landskab end det, vi har nu. Og med undtagelse af Radikale vil de etablerede partier få gevaldige hug, siger valgforsker Kasper Møller Hansen til Altinget.

Stemmefordelingen mellem blokkene er ret lige, hvilket er i tråd med meningsmålinger for den samlede vælgerskare. Men fordelingen på partierne adskiller sig væsentligt.

LA kan høste 21 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet bliver det næststørste parti med 13,4 procent af stemmerne.

Venstre får 12,3 procent, hvilket er det samme for Dansk Folkeparti.

Regeringspartiet De Konservative ville få 3,2 procent af stemmerne fra de unge vælgere.

- Især Socialdemokratiet er nødt til at komme ind i kampen om de unge. Selv om tallene nok bedrer sig noget, når de helt unge selv får børn og bliver forsørgere, så er det aktuelle tal simpelthen faretruende.

- Socialdemokratiet risikerer, at en alt for stor del af de unge gror fast hos Enhedslisten, Alternativet og Radikale, siger politisk kommentator Erik Holstein til Altinget.

/ritzau/