Hvis Danmark skal støtte palæstinenserne i FN, skal de palæstinensiske myndigheder tage herboende landsmænd tilbage.

Venstre stiller nu et kontant krav, hvis partiet skal støtte regeringen i den storpolitiske strid om opgradering af det palæstinensiske selvstyres status i FN. Til gengæld for dansk opbakning under afstemningen i FNs generalforsamling om et par uger skal de palæstinensiske myndigheder være rede til at repatriere palæstinensere, der opholder sig i Danmark. Det skriver Berlingske.

- Vi mener, der burde være en forhandling med dem om, hvor vidt de så også til gengæld er beredte til at påtage sig forpligtelser til at modtage deres statsløse borgere og kriminelle, som vi ikke kan hjemsende, fordi vi ikke har en aftale om dem, siger Venstres udenrigsordfører Søren Pind.

Han fastslår, at et palæstinensisk tilsagn er et minimumskrav for Venstre:

- Det er et forslag til regeringen, som vi gerne vil have en reaktion på. Så må vi se, hvad de siger og justere vores reaktion derefter. Det burde jo være en nem sag.Ifølge palæstinensernes ambassadør i Danmark, Amr Horani, er det for tidligt at tale om, hvad der skal ske med de statsløse.

- De er flygtninge, og flygtningespørgsmålet vil være et emne, vi vil forhandle med israelerne om, som noget af det sidste, inden vi får en selvstændig stat, og så vil det omfatte alle de palæstinensiske flygtninge, der findes rundt om i verden, siger han.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil ikke kommentere Venstres udspil, men Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, afviser at koble de statsløse sammen med spørgsmålet om FN-status:

- Der er ingen tvivl om, at kriminelle asylansøgere, der har fået udvisningsdomme, og afviste flygtninge skal sendes hjem. Men her har vi at gøre med et folk, der får ny status i FN. Det er ikke et land, man kan lave en aftale med, siger han til Berlingske.

En opgradering af Palæstinas status fra »observatør« til det mere indflydelsesrige »ikke-medlem observatør« vil være et skridt nærmere selvstændighed. USA lægger hårdt pres på Danmark og andre EU-lande for at få dem til at stemme imod.

Fredag fortsatte Israel og palæstinensere i Gaza med at beskyde hinanden. En langtrækkende granat slog ned tæt ved Jerusalem, og muligheden for en israelsk invasion af Gaza menes at være øget.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.