Regeringen holder fast i sin modstand mod kystnære møller efter rekordlav pris på havmøllepark.

København. Havvindmøller er nu så billige, at de stort set koster det samme som kystnære. Derfor er der al mulig grund til at investere i vindmøller langt ude på havet frem for i møller tættere på kysten.

Sådan lyder rationalet i regeringen, efter at energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har modtaget et rekordlavt bud på havvindmølleparken Kriegers Flak.

- Det styrker netop den argumentation, regeringen har. Det er en langt bedre løsning at investere i havvind frem for kystnære møller.

- Prisen er stort set den samme nu. Og ved at placere møllerne længere ude på havet, er der ikke de samme gener, siger Lars Christian Lilleholt.

Det svenske selskab Vattenfall har vundet udbudsrunden med en pris på 37,2 øre per kilowatt-time. Det er ifølge Energi- og Klimaministeriet verdens laveste pris for havvindmøller nogensinde.

Ministeriet kalder ligefrem i en pressemeddelelse prisen "sensationelt lav".

Kriegers Flak skal bestå af havvindmøller med en samlet kapacitet på 600 megawatt. Møllerne skal opføres cirka 15 kilometer fra Møns østkyst.

Til sammenligning skal de kystnære møller, som regeringen ikke vil opføre, stå mellem 4,2 og 8 kilometer ud for den jyske vestkyst.

Selv om regeringen agter at gennemføre Kriegers Flak, så kræver det, at partierne bliver enige om en erstatning for energiafgiften PSO, understreger Lilleholt.

PSO-afgiften er med til at finansiere vedvarende energi i Danmark. Men EU har kendt afgiften traktatstridig. Derfor skal politikerne skaffe penge på en anden måde.

Lilleholt har tidligere nævnt det som en mulighed at hæve bundskatten. Men den løsning er slet ikke på bordet mere, understreger han.

- Regeringen har fremlagt en 2025-plan, hvori der peges på finansiering. Blandt andet grøn check (et skattefradrag til folk med lave indkomster, som regeringen vil afskaffe, red.), siger ministeren.

- Nu går vi til forhandlinger, og så må partierne fremlægge deres ønsker. Jeg vil bare sige, at i vores overvejelser indgår ikke en forhøjelse af bundskatten.

/ritzau/