Venstres Ellen Trane Nørby går imod partilinjen og vil åbne for muligheden for lægeassisteret dødshjælp i Danmark.

Uhelbredeligt syge skal have ret til aktiv dødshjælp. Det mener Venstres Ellen Trane Nørby, der med et forslag om at åbne for muligheden for lægeassisteret dødshjælp i Danmark går imod partilinjen, skriver Kristeligt Dagblad.

På Folketingets hjemmeside står der ellers: »Venstre mener ikke, at aktiv dødshjælp skal legaliseres. En legalisering vil skabe en gråzone, hvor det i nogle tilfælde vil være uklart, om den enkelte reelt ønsker at dø eller ej.«

Læs også:

Forslaget fra Ellen Trane Nørby kommer efter den seneste tids debat om blandt andet et fransk lovforslag, der skal gøre det muligt at lægge døende patienter i en permanent bedøvelse.

»Diskussionen om dødshjælp i Frankrig giver anledning til en lignende debat herhjemme. Det er mit klare indtryk, at alt for mange syge og gamle borgere lider alt for længe og helt unødigt. Det er mennesker, der befinder sig i et smertehelvede, hvis familie ikke længere kan genkende dem. Og som ikke længere kan genkende sig selv. Jeg er klar til at åbne en debat om, hvordan vi kan hjælpe dem til at komme herfra på en fredfyldt og værdig måde. Også selvom det betyder, at vi giver dem en sprøjte med medicin, der væsentligt fremskynder døden,« siger Ellen Trane Nørby til avisen.

Deltag i debatten på BTs Facebook-side: Skal vi have aktiv dødshjælp i Danmark?

Hun har dog ikke noget bud på, hvor syg en patient skal være for at få ret til at afkorte livet, men håber, at en debat kan være med at afklare spørgsmålet.

Der har ellers i mange år været konsensus blandt partierne i Folketinget, der med undtagelsen af enkelte fritstillede medlemmer har været enige om at fastholde forbuddet mod aktiv dødshjælp i Danmark.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), men det er ikke lykkedes.

Se også: Ville have aktiv dødshjælp i Schweiz: Derfor har Jane Aamund nu valgt at leve: