Det var ikke kun Johanne Schmidt-Nielsen og den forsamlede hær af politiske eksperter, der blev fanget på det forkerte ben, da Bjarne Corydon, Thor Möger Pedersen, Morten Østergaard og en flok borgerlige oppositionspolitikere kom ud af Finansministeriet 22. juni i år med en sensationel aftale om skattereformen under armen.

Også ved forhandlingsbordet den eftermiddag og aften blev det en særdeles overraskende forhandling. Det fortæller Venstres Peter Christensen:

- Vi troede ikke på, at vi ville få tilbudt en fredning af boligejerne. Der havde ingen signaler været, om at det var en mulighed, så da det pludselig lå på bordet, kiggede vi (Claus Hjort Frederiksen og Torsten Schack Pedersen, Venstre, red.) på hinanden med et blik, hvor vi vidste, at 'ok, så gør vi det'. Det er nok det mest spændende og overraskende forløb, jeg har oplevet i 11 år i Folketinget.

Blev enormt overrasket

Claus Hjort havde i ugen op til den afsluttende forhandling ført en sms-korrespondance med De Radikales Margrethe Vestager i et forsøg på at få enderne til at nå sammen. Men alle ventede fortsat, at det ville ende med en skatte-aftale med Enhedslisten.

- Jo, der var en dialog med Vestager, men de havde jo ikke tilbudt noget. Da jeg gik ind til det sidste møde, var jeg overbevist om, at de havde lavet en aftale med EL, hvad jeg også tror, at de havde. Så jeg var da enormt overrasket over mødets forløb, men det er også politik, når det er mest uforudsigeligt og sjovt.

Venstre-delegationen bad om en pause i mødeforløbet for at ringe til Lars Løkke Rasmussen, der befandt sig til topmøde i Rio.

- Da jeg sad som skatteminister, havde jeg ansvar og indflydelse, men også en tung beslutningsvej gennem udvalg, ministermøder og sågar ministeriet, hvis de ikke synes, det er en god ide, du har fået. Her i Finansministeriet den dag blev forandringen kogt ned til få timer, ja nærmest minutter. Jeg synes, det er skønt, når politik er konkret.

Peter Christensen fortæller i BT interviewet, 'Sådan blev jeg Peter Christensen' om sin opvækst på en lille gård i Sønderjylland, om en alvorlig og sjælden kræftsygdom, der var ved at slå ham ihjel som 17-årig og om de store udsving under Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkkes lederskab – fra en person, der var lagt på is til at blive politisk ordfører og minister under Løkke.

- Fogh så det ikke som en politisk debat, hvis man kom med en idé. Han så det som noget, der handlede om at genere ham. Så det var da et skifte, da Løkke blev formand, fortæller Peter Christensen.

Læs det store interview med Peter Christensen i BT søndag