Politiet beder om pas, når der kommer udenlandsk udseende personer med toget fra Malmø. V og K uenige om det.

I toget fra Malmø kan farvede og asiatisk udseende svenskere blive bedt om at vise pas til dansk politi.

Kontrollen er for at afsløre illegal indvandring, men ifølge den nordiske pasunion skal nordiske borgere ikke vise pas inden for Norden.

Venstre og Dansk Folkeparti bakker helt op om politiets praksis. Socialdemokraterne og De Konservative kræver pasunionen overholdt, mens De Radikale forlanger en forklaring fra justitsministeren.

Integrationsordfører Naser Khader fra det konservative regeringsparti advarer politiet mod at diskriminere.

- Jeg ville føle mig provokeret, hvis jeg som den eneste sad i en gruppe og skulle vise pas, siger han.

I stedet kan politiet kræve billedlegitimation som kørekort, mener han.

- Det synes jeg, at de skal holde sig til. Jeg har ikke problemer med, at de kontrollerer illegale indvandrere, men man skal ikke diskriminere, siger han.

Pasunionen skal holdes i hævd, fastholder præsidenten for Nordisk Råd, Henrik Dam Kristensen, som også er integrationsordfører for Socialdemokraterne.

- Kørekort eller andet bevis er vel tegn på, at man er borger i Sverige eller Danmark, siger han.

Den vagthavende hos politiet i Københavns Lufthavn i Kastrup bekræfter, at politiet beder om pas i toget for at finde illegale indvandrere.

Regeringspartiet Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, støtter politiet i kravet om pas.

- Det er rigtigt, at vi har pasunionen i de nordiske lande, men man har en forpligtelse til hele tiden at bære legitimation på sig. Og de danske myndigheder betragter kun pas som valid dokumentation, siger han.

Den radikale integrationsordfører. Marianne Jelved, vil derimod stille spørgsmål til justitsminister Lars Barfoed (K) for at få en forklaring på, hvilken lovhjemmel politiet støtter sig til, når det beder om pas.

/ritzau/