Kæden er hoppet helt af, når det danske korn ikke længere er godt nok til at bage brød af, brygge øl med eller fodre svin med, siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen. Og det dårlige korn koster arbejdspladser på slagterierne, siger han.

Der er færre og færre slagtesvin og dermed også færre slagteriarbejdspladser. Danish Crown truer onsdag med flere fyringer på forsiden af Børsen, og Venstre havde fødevareminister Dan Jørgensen (S) i samråd for at få ham til at gøre mere for at øge antallet af slagtesvin. Undergødskning af dansk korn, der derfor er for sølle i kvaliteten til at fodre med, får en del af skylden.

For når kornet er for dårligt i kvaliteten, kan det ikke stå alene som svinefoder. Og det koster, når landmændene skal importere soja som tilskud, og derfor er der færre og færre svin, der bliver sendt til slagtning, siger Venstre.

»I dag er der tale om undergødskning på næsten 20 procent. Landmændene må ikke give afgrøderne det, som planterne har behov for. Derfor bliver der for lidt korn og for lidt protein i kornet, som hverken er godt nok til at brygge øl af eller bage brød af eller fodre svin med,« siger Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen (V).

Bonnesen havde kaldt fødevareministeren i samråd onsdag for at få ham til at svare på, hvad han vil gøre for at sikre »leverancer af slagtesvin til slagterierne, så man undgår yderligere slagterifyringer«.

Men Erling Bonnesen synes ikke, at han fik det rigtige svar på sin forespørgsel.

»Jeg havde håbet på, at ministeren ville være med til at gøre noget ved problemerne, når vi kan se, at der er tale om fyringer. Og flere og flere slagteriarbejdspladser bliver nedlagt, fordi der bliver færre slagtesvin. Men han henholdt sig til den aftale, vi lavede inden sommer, der kun tager små skridt i den rigtige retning. Vi havde gerne set, at der blev gjort noget mere,« siger han.

Erling Bonnesen mener ikke, at det vil gå ud over miljøet, hvis man giver lov til at gøde mere på de danske marker.

»Selvfølgelig skal det ikke gå ud over miljøet, men der er tale om undergødskning i dag. Og så kan man godt øge det, uden at det går ud over miljøet,« siger han.

»Men når det danske korn ikke kan bruges til at brygge øl af eller bage brød af, så er kæden hoppet af,« siger Erling Bonnesen.

Hos Danish Crown frygter medarbejderne allerede næste fyringsrunde.

»Ledelsen vil rette til. Det er jo for dyrt at have en masse folk, hvis der ikke er arbejde nok. Det ved vi godt. Jeg er helt sikker på, at der pludselig kommer en melding om, hvor de lukker,« siger fællestillidsmand i Danish Crown, Kurt Høi, til Børsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fødevareminister Dan Jørgensen.