Usbekistans ambassadør i Moskva har telefonisk givet en uforbeholden undskyldning efter den langsomme overflyvningstilladelse til Lene Espersens fly.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den danske udenrigsminister måtte opgive mandag opgive at nå frem til en stor konference i Kabul, som USAs udenrigsminister også deltog i, da usbekerne ikke ville tillade Espersens fly at overflyve landet på vej til Afghanistan.

'Chikane', kaldte ministeren i en kommentar den usbekiske behandling af ansøgningen om overflyvning.

- Man sidder med en bitter smag i munden, for vi kunne godt have nået det, hvis ikke det havde været for den urimelige behandling, sagde hun til Berlingske Tidende, der var med på turen.

Udenrigsministeriet meddelte derefter, at den usbekiske ambassadør i Danmark stod til en ubehagelig samtale. Problemet er bare, at Usbekistan ingen ambassadør har i landet, og der er heller ikke akkrediteret nogen ambassadør med bopæl i et andet land med ansvar for Danmark, oplyste Udenrigsministeriet senere til Ritzau.Men nu er Lene Espersens klage altså alligevel nået frem - bare til den usbekiske ambassadør i Moskva.

Det danske udenrigsministeriums departementschef, Claus Grube, talte onsdag i telefon med Usbekistans ambassadør i Moskva, Sijadulla Pulatkhovjaev.

- Jeg gjorde det meget klart for ambassadøren, at forløbet havde været utilfredsstillende, siger Claus Grube.

- Det var meget beklageligt, at den danske udenrigsminister på grund af dette forløb ikke havde kunnet deltage i den vigtige konference i Kabul. Ambassadøren gav en uforbeholden undskyldning på Usbekistans vegne. Jeg accepterede ambassadørens undskyldning, som jeg vil videregive til udenrigsminister Lene Espersen, siger departementschef Claus Grube i en skriftlig udtalelse.