- Du kan godt skrive, at jeg har foretaget et kursskifte. Ordene kommer fra Venstres unge håb, Troels Lund Poulsen.

I tre måneder har han som ny skatteminister været begravet til halsen i de møgsager, hans forgænger, Venstres nuværende næstformand Kristian Jensen, efterlod.

Rigsrevisionen har i flere omgange afleveret en sønderlemmende kritik af forholdene i Skat. Men fordi Løkke allerede i februar fyrede Kristian Jensen, var det Troels Lund Poulsens sure pligt at møde op for få dage siden kl. 7 for at stå skoleret i Folketingets skatteudvalg.

- Jeg kommer ikke med lange bortforklaringer, siger han om den voldsomme vækst i statens restancer, der nu er nået op i svimlende 66,9 milliarder kroner.

Beløbet er næsten tre gange så højt, som de 24 mia. kr. regeringen skal finde i sin genopretningspakke.

Når Troels Lund Poulsen skal beskrive det arbejde, der blev udført i hans ministerium, da Kristian Jensen sad i stolen, er det ord som 'tossegod' og 'for blødsøden',  han tager i sin mund.

- Der har manglet politisk fokus på de stigende restancer. Jeg finder mig ikke i det, siger han. 

I de kommende måneder vil skatteål, fuskere og fidusmagere i alle samfundslag mærke, at der er en ny skattesherif i byen.

- Jeg gider ikke høre på myten om, at storkapitalen får lov at snyde i skat, og at det er okay at lave sort arbejde, fordi det er sådan en frihedskamp, der viser, at man er rigtig liberal. Det er ikke noget, jeg bekender mig til, siger Troels Lund Poulsen.

En helt anden mission

Forskellen mellem ham og Kristian Jensen er, at Kristian Jensen var sat på en bunden opgave. Han skulle overvåge skattestoppet, sænke skatten og undgå at genere erhvervslivet.

Troels Lund Poulsen har i højere grad fået i opdrag at beskytte statens indtægter.

- Jeg er også præget af min baggrund. Min mor var pantefoged, og jeg hørte mange historier om inddrivelse ved middagsbordet derhjemme. Det er ikke sådan, at min mor rådgiver mig om skat. Men jeg har fået nogle principper med hjemmefra.

Man må ikke snyde samfundet. Vi har forsømt at forklare, at vi har set igennem fingre med nogle ting. Jeg tror på gode klassiske dyder, som at man skal betale sin gæld. Man kan få hjælp, hvis man har behov. Men samfundet skal ikke være til grin. Nu slår vi i bordet og stiller folk til ansvar, siger han.

En del af hans ny plan for at inddrive restancerne er at sætte 150 af Skats medarbejdere på den store opgave.

Guld på gaden

- Der ligger guld på gaden og venter på at blive samlet op. Hvis vi skal have et stærkt velfærdssamfund, må alle – rig som fattig – betale. Det nytter ikke, at det kører som nu, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

smo@bt.dk