Mandag aften - efter denne artikel er publiceret - har Erhvervsministeret meddelt, at det var en fejl, at det pågældende svar blev sendt til Venstre, og at det ikke er muligt at udbetale krisehjælp til virksomheder, som ikke kan dokumentere at være direkte ramt på omsætningen af corona-restriktionerne.

I politik handler det om ikke at afsløre, hvilke kort man har på hånden.

Særligt ikke, når man sidder i tilspidsede forhandlinger med sine politiske modstandere.

Alligevel har S-regeringen – ved en fejl – afsløret over for et andet parti, hvad man er klar til at gøre, hvis regeringen bliver presset i forhandlingerne om hjælpepakker til de nødlidende virksomheder.

I et forhandlingsnotat, som B.T. har set, skriver Erhvervsministeriet, at regeringen – hvis den bliver presset til det – er klar til at skrotte kravet om, at virksomhederne skal dokumentere at være direkte påvirket af corona-restriktionerne for at få krisehjælp fra staten.

»Det er simpelthen dårlig håndtering fra regeringen,« siger Torsten Schack Pedersen (V).
»Det er simpelthen dårlig håndtering fra regeringen,« siger Torsten Schack Pedersen (V). Foto: Philip Davali
Vis mere

I offentligheden har regeringen ellers sagt det stik modsatte: Uden klokkeklar dokumentation er kassen lukket.

Det får nu sindene i kog hos Venstre.

»Det er vanvittigt. Når vi nu ser regeringens 'skjulte hånd', så virker det dybt utroværdigt, når Mette Frederiksen taler med stolthed om regeringens håndtering af coronakrisen,« siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Indtil nu har hjælpepakkerne været lukket land for taxavognmænd, som mister mange kunder på grund af lukningen af nattelivet. Det samme gælder underleverandører til messer og festivaler, som er aflyst på grund af corona.

Regeringen har indtil nu forklaret, at EU's statsstøtteregler forhindrer, at den slags erhvervsdrivende kan få hjælp.

»Regeringen har afskåret mange, mange virksomheder fra hjælpepakkerne. Men det har åbenbart bare været et bluff. For hvis regeringen bliver 'presset til det', kan virksomheder, som er indirekte påvirket af coronakrisen, åbenbart godt få kompensation alligevel,« siger Torsten Schack Pedersen.

Også hos De Konservative er man rystet over regeringens skjulte kort.

»Hvis det er sandt, så har regeringen et meget stort forklaringsproblem. Mange virksomheder har været afskåret fra hjælpepakkerne, fordi de ikke kunne dokumentere at være direkte påvirket af corona-forbudene. Jeg er dybt rystet, hvis regeringen bevidst har holdt virksomheder som gidsler,« siger finansordfører Mona Juul (K).

Den konservative ordfører Mona Juul (KF) er dybt rystet over, at regeringen angiveligt har skjult, at en lang række virksomheder hele tiden har kunnet få del i hjælpepakkerne. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Den konservative ordfører Mona Juul (KF) er dybt rystet over, at regeringen angiveligt har skjult, at en lang række virksomheder hele tiden har kunnet få del i hjælpepakkerne. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

Siden Mette Frederiksen i fredags indførte yderligere restriktioner i kampen mod den stigende coronasmitte, har Folketingets partier forhandlet om kompensation til virksomheder, som bliver ramt hårdt af restriktionerne.

Det kan f.eks. kiosker, som ikke længere må sælge alkohol efter klokken 22, eller restauranter, som ikke kan afholde bryllupper eller større selskaber på grund af forsamlingsforbuddet.

Det forventes, at aftalen om hjælpepakkerne lander i starten af denne uge. I alt forhandles der om cirka fem milliarder kroner.

Erhvervsministeriet meddeler, at det var en fejl, at det pågældende svar blev sendt til Venstre, og at det ikke er muligt at udbetale krisehjælp til virksomheder, som ikke kan dokumentere at være direkte ramt på omsætningen af corona-restriktionerne.

De har nu sendt et nyt svar til Venstre.