Enhedslisten er overbevist om, at Corydon og KL kører parløb i skolekonflikten. Men den rygende pistol mangler, konstaterer en arbejdsmarkedsforsker.

Kommunernes Landsforening (KL) rokker sig ikke i striden om lærernes arbejdstid, fordi man ved, at regeringen vil afslutte konflikten med et indgreb til KLs fordel.

Sådan lyder anklagen fra Enhedslisten, der på et samråd i Folketingets Finansudvalg onsdag mere end antydede, at finansminister Bjarne Corydon (S) og KL-toppen arbejder efter en fælles slagplan, der skal knække Danmarks Lærerforenings indflydelse på lærernes arbejdstid.

Lærerforeningens formand, Anders Bondo Christensen, har gentagne gange luftet lignende konspirationsteorier, men selv om regeringen og kommunerne har samme målsætning, er det ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet noget nær umuligt at bevise påstanden.

»Der er mange antydninger og indicier, men der mangler en rygende pistol,« siger han.

»Vi ved, at der har været møder mellem regeringen, departementscheferne og KLs ledelse, men der er ingen konkrete beviser på, hvad der rent faktisk er aftalt. Med mindre en af mødedeltagerne lægger kortene på bordet, kan man ikke bevise noget,« konstaterer Flemming Ibsen.

Han kalder det »oplagt«, at regeringen og KL har koordineret både målsætning og fremgangsmåde i forbindelse med konflikten. Som finansminister spiller Bjarne Corydon arbejdsgiverrollen på det statslige område, og begge parter har ifølge arbejdsmarkedsforskeren interesse i at nedbryde fagforeningernes magt på undervisningsområdet.

»Det interessante bliver nu, om regeringen griber ind. Hvis parterne bliver enige om en aftale, er al snak om konspirationer ude, men hvis regeringen griber ind og kører Danmarks Lærerforening over, vil det tyde på, at man har haft en masterplan fra starten,« siger Flemming Ibsen.

På onsdagens samråd afviste Bjarne Corydon, at han har lagt en masterplan om et regeringsindgreb med KL, men erkendte, at de offentlige arbejdsgivere har talt sammen forud for konflikten.

»Der er en koordination både om, hvordan vi varetager vores roller som offentlige arbejdsgivere og om, hvordan vi får den bedst mulige folkeskole. Det er vores simple pligt at have den koordination,« sagde finansministeren, der dog ikke formåede at stille Enhedslisten tilfreds.

Gruppeformand Per Clausen (Ø) erklærede efter samrådet, at Enhedslisten ikke har opgivet at bevise sin konspirationsteori.

»Finansministeren var ikke i stand til at afvise, at KL kunne have det indtryk, at der ville komme et indgreb, som sikrer, at KL får sit krav igennem,« sagde han.

»Vi vil prøve at bore videre i det her og stille nogle yderligere spørgsmål for at se, om vi overhovedet kan få noget som helst, der minder om svar fra finansministeren på, hvad finansministeren har drøftet med KL i denne her sag,« erklærede Per Clausen.

»Men det er klart, at hvis han bliver ved med at sige, at han ikke kan sige noget, så kan man jo spørge herfra og til evigheden,« tilføjede han.

Konflikten går torsdag ind i sin tredje dag. KL og staten har lockoutet lærerne på blandt andet folkeskoler, friskoler, efterskoler, produktionsskoler, sprogkurser og AMU-kurser.