Kulturminister Uffe Elbæk ankommer til samråd tirsdag den 4. december indkaldt af Folketingets Kulturudvalg dels om forsøgsuddannelsen i ny cirkus, dels ministerens arrangementer på Akadamiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK). (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012)
Kulturminister Uffe Elbæk ankommer til samråd tirsdag den 4. december indkaldt af Folketingets Kulturudvalg dels om forsøgsuddannelsen i ny cirkus, dels ministerens arrangementer på Akadamiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK). (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012) Foto: Jens Nørgaard Larsen

Kulturminister Uffe Elbæks politiske liv hænger i en tynd tråd efter et fire timer langt samråd i Folketingets kulturudvalg.

Hans situation er betydeligt værre efter samrådet end den var før.

En regulær bombe sprang efter tre timers forhør af Uffe Elbæk i udvalget.

Det viser sig nu, at Elbæk rent faktisk blev advaret af en embedsmand om, at det var en dårlig ide at lægge mange arrangementer på AFUK, Akademiet for Utæmmet Kreativitet, hvor hans mand arbejder og han selv har været bestyrelsesformand.

Det svarede Uffe Elbæk pludselig efter tre timers samråd på et spørgsmål fra Michal Aastrup Jensen (V). Uffe Elbæk sagde ellers før samrådet til journalister, at han ikke var blevet advaret af sine embedsmænd. Flere politikere er rystede over de nye oplysninger.

- Jeg synes, samrådet helt har ændret karakter i en meget uheldig retning, siger Per Clausen (Enh.).

- Jeg mener, at Folketinget er blevet ført bag lyset, siger Michael Aastrup Jensen (V).

Så snart man taler om, at føre Folketinget bag lyset, blinker alarmlamperne. For hvis det er sket, er man færdig som minister.

- Det er meget uheldigt, at man på den måde skal trække oplysningerne ud af ministeren. Jeg kan mærke, han spræller. Ministeren bør selv opfordre til en undersøgelse af Rigsrevisionen, siger Simon-Emil Ammitzbøll (LA).

- Jeg har intet imod en undersøgelse af Rigrevisionen. Vi vil med glæde samarbejde, siger Uffe Elbæk.

Og Rigsrevisionen kommer sandsynligvis til at undersøge sagen. For kulturudvalget besluttede i aftes at sende anmodningen afsted.

- Jeg mener, Folketinget er blevet ført bag lyset. Han har puttet med sandheden. Stolen var glohed under ham før. Nu er den brændende, siger Michael Aastrup Jensen.

- Nej, jeg mener ikke, han har ført nogen bag lyset. Men der var spørgsmål som han besvarede, så man ikke var helt sikker på, om det var rigtigt. Man undrede sig mere og mere. Det virkede ikke som om, han har haft styr på sine tropper. Hans forklaring var løs i fugerne. Men vi kan først beslutte, om vi vil dømme ham efter Rigsrevisionens undersøgelse, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Det er op til Enhedslisten, om de vil holde sikkerhedsnettet ud under ministeren, og de vil altså først beslutte sig efter at Rigsrevisionen har undersøgt sagen. Der kan gå et halvt år. Spørgsmålet er, om Uffe Elbæk inden da vil vise sig at være en for stor belastning.

- Jeg har ikke holdt informationer tilbage. Jeg har svaret på alt, hvad jeg er blevet spurgt om, både af politikere og journalister. Og det der med at føre Folketinget bag lyset. Det er et toneleje, jeg slet ikke forstår, siger Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk virkede nervøs og uforberedt på samrådet, han klagede over, at han var ’mør’, og han havde svært ved at huske spørgsmålene.

Han forsøgte ved starten af samrådet at fastslå, at det ikke var afgjort, at de 6 mio. kr., der var afsat til nycirkusuddannelsen i Finansloven skulle gå til AFUK. Men det slap han heller ikke godt fra.

- Det fremgår helt klart af papirer, jeg sidder med, at pengene skal gå til AFUK. Man får en ubehagelig følelse af, at ministeren forsøger at føre udvalget bag lyset, siger tidligere justitsminister Lars Barfoed (K).

- Man får jo næsten helt ondt af ministeren. Man kan jo se på AFUKs hjemmeside, at man allerede nu kan søge penge til uddannelsen, siger Michael Aastrup Jensen.

Og Inger Støjbjerg, fastslår at der står ’Hurra’ og ’Tak’ på AFUKs hjemmside.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.