Efter et par hektiske uger for tidligere kulturminister Uffe Elbæk er han pludselig på banen med et forslag, som skal begrænse... nepotisme i formidlingen af offentlige kulturpenge.

Ja, du læste rigtigt. Elbæk trak sig som minister efter BTs og andre mediers afsløringer af nepotisme, som især har tilgodeset hans mand og dennes arbejdsplads Akademiet for Utæmmet Kreativitet. Så sent som torsdag dukkede en ny sag om Elbæks søns private firma op.

Nu viser det sig, at Elbæk som minister var på vej med et forslag om, ikke alene at oplyse navne på kunstnere, der rent faktisk får andel i offentlige penge. Han ønskede også som minister at offentliggøre navne på kunstnere, der får afslag på støtte.

- Vi ønsker at skabe så meget åbenhed som muligt, siger Uffe Elbæk til sitet theartnewspaper.com.

Ifølge artiklen, blev lagt ud på sitet torsdag, håber Elbæk at offentliggørelsen af disse oplysninger vil ændre den misforståelse, at nepotisme spiller en rolle, når det gælder kunsttilskud (!).

Elbæk understreger, at selv om offentligheden allerede nu har adgang til ansøgernavnene, er processen kompliceret. Derfor skal navnene offentliggøres automatisk.

Bt.dk talte sent torsdag aften med artiklens forfatter, som forklarer, at interviewet er lavet for et stykke tid siden, inden Elbæk gik af. Det skulle have lanceret hans synspunkter som en nyhed for den internationale kunstverden i en stor artikel i avisversionen af The Art Newspaper. Nu er det så endt i en kortere version på sitet.

Theartnewspaper.com har talt med danske kulturpersonligheder, der frygter at forslaget vil føre til stigmatisering af kunstnere, der får afslag.

Rune Gade, formand, Dansk Kunstråd, påpeger, at der allerede er åbenhed i rådet.

- Hvis vi offentliggør, hvem der ikke får støtte, vil det afsløre en skjult politisk mistillid til institutionen. Det ville resultere i et dybt problematisk stigmatisering for kunstnere og projekter, der ikke modtager støtte, siger han.

Peter Amby, galleriejer, København, kalder forslaget et 'Paradise Hotel'-forslag:

- Nu kan man se, hvem der bliver stemt ud. Det bør være et rent privat anliggende, hvorvidt en kunstner får støtte. I øvrigt er der risiko for, at afvisningen vil falde tilbage på kunstneren. Så andre organisationer vil afholde sig fra at støtte, siger han,

Det er ikke lykkedes os at fange Uffe Elbæk.

I al fairness skal det siges, at Elbæk tidligere har fremført synspunkter i stil med ovenstående. Blandt andet i en kronik i Berlingske den 1. juli om den seneste kunststøttereform.