Han går ind for at holde klimavenlig jul. Til gengæld har han tradition for at holde klimafjendtligt nytår.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, er de sidste tre år fløjet på nytårsferie til Athen, Lissabon og Rom. Det fremgår af billeder på Facebook og Instagram. Og det er blevet en tradition.

'Vi er en lille gruppe gode venner, som for tredje år i træk tager på opdagelse i Europa hen over nytåret. Det er en god tradition. På alle måder,' skrev Uffe Elbæk 2. januar 2017 på sin Facebook-profil.

Uffe Elbæk beskriver sin tradition om at rejse på nytårsferie. Foto: Facebook.
Uffe Elbæk beskriver sin tradition om at rejse på nytårsferie. Foto: Facebook.
Vis mere

Uffe Elbæk, år efter år siger du i interview, at kloden ikke kan holde til vores forbrug. Alligevel er du de sidste tre år fløjet på nytårsferier. Kan du se det modstridende i det?

»Jeg tror, vi allesammen - som klimaforandringerne gør større indtryk på os - prøver at prioritere ud fra det. Jeg kan se, at jeg har skåret drastisk ned på, hvor jeg flyver hen i professionel sammenhæng. Det betyder også, at jeg tager toget til Berlin. Jeg prøver at gøre det, så godt jeg kan,« siger Uffe Elbæk med henvisning til, at han i år tager på nytårsferie til Berlin med tog.

Mandag morgen var den politiske leder ellers fortaler for at spare klimaet for unødvendig CO2-udledning i juleferien.

»Jeg skal virkelig holde en meget klimavenlig jul i år,« sagde Uffe Elbæk mandag til Radio24syv og proklamerede, at han dropper juletræet og gaverne.

Hvad er ideen med at holde en klimavenlig jul, hvis man et par dage efter tager et dieseltog til Tyskland?

»Det er bare mine private overvejelser om, hvordan jeg vil holde min jul. Jeg ønsker på ingen måde at moralisere over, hvad andre danskere har lyst til at gøre. Men jeg tror, at vi allesammen lige nu overvejer, hvordan vi prioriterer vores daglige liv ud fra, at vi gerne vil gøre noget i forhold til klimaforandringerne. I stedet for at flyve tager jeg toget, så jeg prøver så vidt muligt at leve så klimavenligt, som man kan,« siger Alternativets leder.

Uffe Elbæk tog i slutningen af 2015 på en uges ferie til Rom. Her ses et billede fra flyet. Foto: Facebook
Uffe Elbæk tog i slutningen af 2015 på en uges ferie til Rom. Her ses et billede fra flyet. Foto: Facebook
Vis mere

Var det så en del af dine overvejelser, om det var et eltog eller et dieseltog, når du skal på ferie?

»Nej, mine overvejelser var, at jeg tror, at der er rigtig mange, der tager flyveren til Berlin, fordi det er hurtigere og billigere. Men der vælger jeg at tage toget. Og det har jeg det rigtig godt med. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad andre folk gør.«

Uffe Elbæk var i 2017 på nytårstur til Athen. Foto: Instagram
Uffe Elbæk var i 2017 på nytårstur til Athen. Foto: Instagram
Vis mere

Han mener, at man som forbruger står over for et dilemma og et paradoks: at flyet tit er både billigere og hurtigere end toget.

»Så det vigtigste er, at vi får lavet en ordentlig klimalovgivning. I vores regeringsprogram foreslår vi to ting: elektrificering af al togdrift, og at togpriserne skal 30 procent ned. Og så kan man jo starte med at genindføre sovevognene i Europa.«