Lyt til artiklen

Alternativet definerer klimakrisen og empatikrisen som Danmarks to største udfordringer de næste år.

Allinge. Mens de fleste politikere og kommentatorer kigger frem mod regeringens længe ventede 2025-plan, som efter sommerferien skal sætte den økonomiske retning for Danmark, fokuserer Alternativet på en helt anden bundlinje.

Den sociale bundlinje er nemlig langt vigtigere end den økonomiske bundlinje, slår politisk leder Uffe Elbæk fast i sin tale fra hovedscenen på Folkemødet.

Her nævner han de to største udfordringer, samfundet i hans optik står over for: Klimakrisen og empatikrisen:

- Vores manglende evne til at sætte os i en andens sted. Specielt hvis den anden er marginaliseret, psykisk sårbar eller på flugt fra krig.

Hvert af Folketingets partier får traditionen tro en halv times taletid fra hovedscenen på Folkemødet.

Alternativet indledte torsdag eftermiddag med fællesdans til tonerne af sangen "Love is in the air" under solen og en nærmest blå himmel.

Uffe Elbæk, der indtog hovedscenen som den første partileder, bruger i år Folkemødet på at indlede "Den venlige revolution", som er omdrejningspunktet for Alternativets fire dage i Allinge på Nordbornholm.

- Vær meget opmærksom på, hvad I snakker om her, for det kan være, at det kommer til at ske, siger Uffe Elbæk.

Og det er netop "Den venlige revolution", der skal være med til at løse empatikrisen, siger partilederen, efter han er trådt ned fra talerstolen.

- Det handler om dig, mig og alle andre, og at mennesker i fællesskab kommer op med løsningsmodeller. Civilsamfundet bliver en enorm vigtig kraft, siger han.

Hans partis rolle i revolutionen bliver at understøtte den proces.

- Som politisk parti skal vi i kraft af lovgivning skabe de bedste muligheder for, at det kommer til at ske.

Her nævner han differentieret moms på fødevarer som et eksempel.

Da Uffe Elbæk deltog i Folkemødet sidste år, var det midt under valgkampen, og han kæmpede for at få sit nystiftede parti i Folketinget for første gang. Mange kommentatorer spåede ham ikke store chancer for at nå over spærregrænsen, men det skete som bekendt.

Med hele ni mandater. Siden er et tiende kommet til i form af den tidligere socialdemokrat Pernille Schnoor.

/ritzau/