Til Politiken undrer formand for Epidemiudvalget, Stinus Lindgreen (R), sig over, at direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i flere medier har anbefalet indførsel af coronapas.

For efter den nye epidemilov skal myndighederne via Epidemikommissionen komme med indstillinger til Folketingets Epidemiudvalg, der så skal tage stilling til, hvad der skal indføres.

- Vi har intet hørt i udvalget. Jeg vil blot minde om, at der skal være lovhjemmel til at indføre coronapas.

- Og det er der altså ikke på nuværende tidspunkt. Det går jeg ud fra, at de folk, der taler om det, er klar over, siger Stinus Lindgreen til Politiken.

- Det er derfor, jeg synes, det er en mærkelig proces lige nu. Det burde være Epidemikommissionen, hvor Søren Brostrøm selv sidder, som kom med en indstilling, som vi kunne tage stilling til.

Torsdag sagde Søren Brostrøm på TV 2, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man i visse situationer genindfører coronapas.

- Min anbefaling går til politikere og folketing, fordi det er nogle politiske beslutninger. Sundhedsfagligt ser jeg det som en mulighed på caféer, restauranter, koncerter og natteliv. Det vil være en god idé på dette tidspunkt, sagde han.

Flere sundhedsordførere fra Folketinget fortæller, at Epidemiudvalget ikke har modtaget anbefalinger fra Epidemikommissionen, der mødtes i starten af ugen.

1. september blev kravet om coronapas, der kan hentes som app på telefonen og fungerer som bevis for vaccination eller negativ coronatest, ophævet for eksempelvis restauranter og indendørs kultur- og idrætsarrangementer.

Men coronapandemien er de seneste uger blusset op igen i Danmark. Torsdag kulminerede stigningen med 2598 nye smittede med coronavirus. Det er det højeste antal hidtil i 2021.

Ifølge den nye Epidemilov har Folketinget en langt større rolle i, hvilke restriktioner der bliver indført. Det sker for at give mere parlamentarisk indflydelse på markante restriktioner.

/ritzau/