Hverken De Konservative eller den smalle Venstre-regering med Lars Løkke i spidsen har noget at vinde ved et valg nu. Derfor er det mest sandsynlige udfald på den aktuelle krise i blå blok en eller anden form for kompromis. Det mener flere af de politiske iagttagere.

Det politiske Danmark holder vejret, mens statsministeren og støttepartiet De Konservative kører nervekrig om, hvem der kan holde længst:

De Konservative fastholder mistilliden til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, fordi hun efter deres og oppositionens mening har givet Folketinget forkerte oplysninger om grundlaget for den kommende landbrugspakke. Og statsministeren nægter at fyre sin minister og truer med at udskrive valg. Senest har Løkke indkaldt partierne i blå blok til forhandlinger, som skal munde ud i en tillægsaftale til landbrugspakken.

Skal man tror de politiske analytikere på flere af landets medier kan den 'gordiske knude', som statsministeren selv har kaldt krisen, ikke løses uden, at en af parterne taber ansigt. Men det ultimative drama: Et folketingsvalg, tror ingen af dem for alvor på. Både Venstre og De Konservative står simpelthen for dårlige i meningsmålingerne lige nu, og et valgnederlag vil højst sandsynligt koste dem begge to posterne, lyder vurderingerne.

Politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen, peger på, at udgangspunket for en valgkamp vil være den værst tænkelige.

»Udover tabet af magten vil et valg kunne få farlige konsekvenser for Venstre og de Konservative, der befinder sig på et historisk lavpunkt i målingerne. Venstre vil i værste fald kunne indkassere et ringere resultat end i 2015, Lars Løkke Rasmussen vil være færdig som formand, og der vil være udsigt til et brutalt formandsopgør, eftersom mange venstrefolk langt fra er overbeviste om Kristian Jensens potentiale som ny leder,« skriver han og fortsætter:

»Konsekvenserne af et valgnederlag kan – som nævnt – blive uhyggeligt store. For Løkke og for Pape personligt. Og for VK-konstellationen, som i dag knap nok kan tiltrække 20 procent af vælgerne. Til sammen, vel at mærke.«

Derfor tror Thomas Larsen mest på et kompromis, hvor begge parter skal give og tage.

»Men selv ydmygelse og prestigetab vil være at foretrække for Venstre og de Konservative frem for et valg. Som Poul Nyrup Rasmussen engang udtrykte det, er det bedre at tabe ansigt end at miste hovedet, og det synes som om Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape Poulsen langt om længe er ved at erkende visdommen i disse kloge ord,« skriver Thomas Larsen blandt andet.

Heller ikke politisk kommentator på TV2, Peter Mogensen tror for alvor på et valg nu.

»Det vil dog være uklogt for Løkke at trykke på knappen, idet man vanskeligt kan se hans fordele. Kun hvis han vurderer, at han og den lille V-regering – evt. pga økonomien, der forværres bl.a. pga flygtningekrisen – står stadig ringere gennem valgperioden kan han satse på et valg og dermed på at slå Mette Frederiksen, så hun må og skal vinde næste gang igen, for at undgå et magtskifte i S? Men det er tvivlsomt, politikere tager normalt ikke den slags risici. Når man har magten, skal man holde fast på den, det ved Løkke.«

Den konservative leder har - efter Mogensens mening - kun en mulighed nu. Nemlig at holde ud.

»Pape står derfor som en vinder, idet at han står for ordenlighed og nej til fifleri i regeringsførelsen. Plus en lidt bedre miljøprofil end de øvrige blå partier. Sagt lige ud er det K-lederens eneste chance for at blive taget alvorligt herfra – at stå fast. Får han et valg nu er han måske færdig. Men blinker han nu, er han stensikkert færdig...«

Helt anderledes brutalt vurderer Jyllands-Posten De Konservatives ageren i sagen om Eva Kjer. Under overskriften 'Pinligt Pape' giver lederskribenten formanden tørt på:

»Nu har en politisk tumling så sørget for, at de i stedet skal spilde tiden med gruppearbejde om en ligegyldig tillægspakke, som ingen for alvor hverken efterlyste eller savnede, selv ikke efter at der var gået politik i regnestykkerne. (.......). Søren Pape fastholdt onsdag aften, at han og De Konservative ikke har tillid til Eva Kjer Hansen. På den baggrund er det svært at se, hvordan en tillægspakke skulle kunne ændre på det. Med mindre Søren Pape kommer til den erkendelse, at han tog fejl og siger undskyld. Heldigvis er der stærke kræfter i Det Konservative Folkeparti, som forsøger at tale formanden og folketingsgruppen til fornuft. Dem bør der lyttes til, hvis partiet skal gøre sig håb om at genrejse sig efter dette bizarre forløb, som har udstillet, at selv et parti med en l00 år lang historie kan spille sig selv helt ud, når en grøn amatør sættes til at forvalte arven.«

Heller ikke Politikens politiske redaktør Jesper Thobo-Carlsen tror på et valg nu:

»Løkke kan konstatere, at et flertal er imod Eva Kjer Hansen og udskrive valg. Men Venstre ligger elendigt i meningsmålingerne og vil ikke nødvendigvis blive belønnet for et »gyllevalg«. Det samme gælder Konservative.«

DRs politiske redaktør Uffe Tang lister - som mange af sine kolleger - flere mulige scenarier op. Krisen kan efter hans mening ende enten med en forhandlingsløsning, hvor Eva Kjer Hansen bliver siddende, et sammenbrud, hvor hun selv går af, eller en Dronningerunde. Endelig kan Lars Løkke vælge at udskrive valg, men heller ikke Uffe Tang tror på det udfald.

»Læg dertil at hvis der er to partier, der ikke er klar til valg, er det Venstre og de Konservative. K kæmper for at holde hovedet over spærregrænsen, og Venstre har i dag har fået en historisk ringe meningsmåling fra Epinion for DR. Kun 17,1 pct ville ifølge målingen stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen. Intet er sikkert i den nuværende situation. Ud over at nogen kommer til at slå sig, og det er langt fra slut endnu.«