Aftale om 30.000 hektar urørt skov glæder Danmarks Naturfredningsforening. Industri frygter træmangel.

Hvis Danmark skal ind i kampen med at bevare en række truede arter herhjemme, så skal motorsaven lægges væk i flere af landets skove, så naturen kan stå urørt.

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, der derfor er glad for en ny politisk aftale om mere urørt statsskov i Danmark.

Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby kalder aftalen for et stort og vigtigt skridt, som foreningen har presset på for længe.

- Det betyder, at den kommercielle skovdrift stopper, så skoven får lov at udvikle sig med sine egne dynamikker. Man stopper dræningen af skovbunden, så der kan være områder, der bliver vådlagt igen.

- Når man lader mere træ ligge i skovbunden, ligger det og rådner. Når man går i skoven og piller et stykke bark af et dødt træ, så ved man, at der er et mylder af liv. Det er altså også nogle af de levesteder, som vores truede arter mangler, siger Lars Midtiby.

Det gælder for eksempel et dyr som den sjældne skovmår.

Regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om aftalen, der sikrer den hidtil største udpegning af urørt skov i Danmark - i alt 30.000 hektar. Dermed kommer det samlede areal op på 55.000 hektar.

Aftalen udspringer af en politisk natur- og biodiversitetspakke fra december sidste år.

Træerne får dog ikke helt fred lige med det samme. Da statsskovene i dag er en stor leverandør til den danske træindustri, udfases skovdriften over en seksårig periode for at give industrien tid til at tilpasse sig den nye markedssituation.

I brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien er man bekymret for, at aftalen kommer til at betyde mangel på bæredygtigt træ, som blandt andet bruges til klimavenligt byggeri.

Konsulent Simon Auken Beck efterlyser en handlingsplan for dansk træproduktion.

Han fremhæver, at en del af en nylig aftale om grøn omstilling af landbruget er, at statens træproduktion skal reduceres med 20 procent fra 2026-2031 i de skove, der ikke allerede er udlagt til urørt skov.

- Presset på træ som ressource er derfor allerede enormt stort. Og i en tid med grøn omstilling har samfundet ikke brug for at skrue ned for den bæredygtige træproduktion, der er tværtimod brug for mere træ, siger han i en kommentar.

Ifølge Lars Midtiby er det formentlig et spørgsmål om økonomi, der har gjort, at der ikke tidligere er taget beslutning om mere urørt skov.

- Statens skovdrift har været med til at finansiere en del af naturplejen i Danmark. Det har været forvaltningstraditionen.

- Men her må vi bare konstatere, at Danmark ligger rigtig langt nede på listen i EU over lande, der er i stand til at tage os af vores truede arter, siger han.

/ritzau/