En række socialdemokratiske borgmestre står til at falde ved næste års kommunalvalg. Bekymringen blandt borgmestrene stiger

Mindst 17 af de socialdemokratiske borgmestre – mere end hver tredje – står til at måtte aflevere borgmesterkæden, hvis ikke partiet får fremgang i meningsmålingerne i løbet af det kommende år. Det viser en gennemgang af styrkeforholdene i samtlige kommuner, som Berlingske Research har lavet.

Oversigten viser, at der er 17 S-borgmestre, som i dag sidder med et meget snævert flertal, hvor det ofte kun er et enkelt mandat, der skiller rød og blå blok i kommunerne.

Og som Berlingske kunne fortælle i går, lyder advarslen fra to fremtrædende socialdemokrater, at udsigten til mistede borgmesterposter kan sætte gang i et formandsoprør.

En tommelfingerregel siger, at resultaterne på landsplan slår igennem med omkring halv kraft kommunalpolitisk, og taget de dårlige meningsmålinger i betragtning får det eksperter til at spå om et dystert valg for en række S-borgmestre.

- Det vil med meget stor sandsynlighed betyde, at Socialdemokraterne vil miste en lang række borgmesterposter rundt om i landet. Man kan let forestille sig, at det kan gå fra at være det bedste kommunalvalg nogensinde til det dårligste nogensinde, siger Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalist­højskole.

Han bakkes op af Poul Erik Mouritzen, kommunalforsker og professor i stats­kundskab ved Syddansk Universitet, der vurderer, »at hvis de her borgmestre ikke sidder meget sikkert i sadlen inden kommunalvalget i 2013, vil de få store problemer«.

Tid til bekymring

En af de borgmestre, som sidder på et spinkelt mandat, er Allan Holst (S) i Dragør Kommune.

- Vi er da en række borgmestre, som sidder på et spinkelt mandat, og derfor har vi da en bekymring for, at når det går vores parti dårligt – nationalt set – kan det sagtens have indflydelse lokalt. Det kan man bestemt ikke udelukke, siger Allan Holst, der trøster sig med, at der er over et år til kommunalvalget.

Samme bekymring har man i Hjørring:

- Man er da idiot, hvis det ikke vækker bekymring, at vores landsgennemsnit ser ud, som det gør. Det er da klart, at det har noget at sige i forhold til den lokale scene, hvordan vi gebærder os landspolitisk, siger kommunens socialdemokratiske borgmester Arne Boelt.

Ved sidste kommunalvalg satte Socialdemokraterne sig på 49 ud af 98 mulige borgmesterposter. Dengang var partiets tilslutning på 24,4 pct. i meningsmålingerne. Den er nu faldet til 18,7 pct. Begge eksperter fastholder, at Socialdemokraterne skal vende meningsmålingerne radikalt, hvis de skal undgå tabte borgmesterposter.

Men det er ikke kun S-borgmestrene med de spinkleste mandater, der er bekymrede. I en af de traditionsrige socialdemokratiske højborge, Næstved, hvor borgmesteren sidder mere sikkert i sædet, bliver der også udtrykt bekymring for, at de dårlige meningsmålinger vil påvirke næste års kommunalvalg.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) er dog optimist, men erkender at tiden ikke for alvor har været til sætte klassiske socialdemokratiske aftryk på landspolitikken.